- hirdetés -

Négy nap, mintegy harminc fiatal, középpontban a kézilabda – Az Orosházi FKSE szervezésében ingyenes nyári táborban ismerkedhettek a sportággal, fejleszthették tudásukat nem csak a helyi tehetségek.

Június 22-25. között tartotta nemzetközi nyári táborát az Orosházi Férfi Kézilabda Sportegyesület, a 2002, 2003, 2004-es születésű kézilabdapalánták a klub szakemberei mellett Buday Ferenc mesteredzőtől, a Magyar Kézilabda Szövetség szakfelügyelőjétől is tanulhattak. Ahogyan a vasárnapi záróedzésen fogalmaztak stábunknak a megkérdezett fiatalok: igen hasznos, élménydús négy napot tudhatnak maguk mögött.

Edzés közben mester és tanítványai. Az utánpótlásnevelés kiemelten fontos a klub számára (Fotó: Rosta Tibor)
Edzés közben mester és tanítványai. Az utánpótlásnevelés kiemelten fontos a klub számára (Fotó: Rosta Tibor)

– Klubunk mindig is nagy hangsúlyt fektetett az utánpótlásnevelésre, hogy minél több fiatal megismerje és megszeresse ezt a sportágat. Bízunk abban, hogy nemzetközi táborunk hasznos volt a gyerekeknek, számunkra pedig egy kiváló alkalmat nyújtott, hogy kiszűrjük a tehetségeket – hangsúlyozza Vajer Tamás, az OFKSE elnöke.

Sok tehetség van Magyarországon

A nyári táborok lényege, hogy azok a gyerekek, akik a kézilabdához érzelmileg közel állnak, és jelentkeznek a programra, a sportág ismereteit, technikáját, filozófiáját amennyire lehet, megismerjék – fogalmaz Buday Ferenc 120-szoros egykori válogatott játékos, olimpikon, aki szombaton és vasárnap is tréninget tartott az orosházi tábor résztvevőinek.

– A tavalyi és az idei kiválasztásban is részt vettem, tavaly a serdülő lányokat válogattuk ki, idén a fiúkat. Nagyon pozitív tapasztalataim vannak, tele van az ország tehetségekkel. Genetikai tehetségekkel, labdaérzékkel, akarattal és szívvel, viszont tapasztaltuk, hogy a technikai képzettség a 14-16 éves korosztályban nagy hiányosságokat mutat. Ez komoly problémát okoz, elsősorban a későbbiekben – összegez a mesteredző arra a kérdésre, hogyan látja az utánpótlás helyzetét országos viszonylatban.

– Azt mondhatom, jó úton vagyunk az utánpótlás fejlesztése terén, az edzőkollégákat kérem, hogy szakmai elhivatottsággal végezzék a tehetségek gondozását. Nem az a lényeg, hányadik helyen végzünk, hanem az, hogy a gyerekeknek mit tudunk átadni. Mindent meg kell tanítani nekik, amit lehetséges, és ők be tudják fogadni, hiszen a jövő generációja a fiatalokból fog felépülni. Sok tehetség van Magyarországon, az edzői társadalom felelőssége, mennyire tudja vezetni őket, hogy magasabb célokhoz is elérjenek ezek a gyerekek – emeli ki Buday Ferenc.

A négynapos orosházi tábor is eredményesnek bizonyult az alapok átadására, a foglalkozásoknak az Eötvös-csarnok adta a helyszínt, de az edzések mellett természetesen jutott idő a kikapcsolódásra is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.