- hirdetés -

Újabb nyertes pályázatokon, ezúttal több, mint 800 millió forinthoz jutott Orosháza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) a közelmúltban. Ebből a pénzből a belvízelvezető csatornarendszer korszerűsítésére költenek 400 millió forintot. Simonka György szerint ma már Dél-Békésben is látszik, hogy a kitartó, közös munka, a közös erőfeszítések meghozzák az eredményeket.

Ismét sikereket ért el Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Dél-Békés, azon belül pedig Orosháza. Ezúttal több, mint 800 millió forint érkezik a városba, amelyből 400 milliót a csatornarendszer fejlesztésére fordítanak.

A csatornafejlesztésről Orosháza alpolgármesterét kérdeztük. Elekes Lajos elmondta, hogy a közeljövőben valamivel több, mint hét kilométer hosszan fejlesztik az orosházi csapadékvíz elvezető csatornarendszert. Elekes Lajos azt is elmondta, hogy részlegesen 2600, teljes egészében pedig csaknem 1400 méternyi csatornát építenek át, de lesznek teljesen új építésű szakaszok is. A mostani fejlesztésekkel teljes lesz az orosházi csapadékvíz elvezető csatornarendszer, így egyre kevésbé kell majd tartani attól, hogy egy nagyobb eső után elönti az esővíz a várost. Azaz elmondhatjuk, hogy a lakosság jogos igényére adtunk választ a benyújtott, majd megnyert pályázatokkal – tette hozzá az alpolgármester.

A Szabadság téren esem lesz többé gond az esővízzel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Szabadság téren esem lesz többé gond az esővízzel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A konkrét feladatokról Elekes Lajos elmondta, hogy a fejlesztés érinti a Szabadság teret, ahol a vasút felől érkező és jelenleg a téren átvezetendő esővizet a Könd, Eszperantó, Eötvös utcákban kialakítandó 1.829 méter hosszú új zárt csatornába kormányozzák át. Ezen a szakaszon lesznek teljesen új nyomvonalak is. Ennek köszönhetően pedig megoldódik az éppen négyéves főtér problémája, többé nem kell bokáig érő vízben átkelni a téren egy-egy nagyobb eső esetén – közölte az alpolgármester.
Teljesen átépítik a Dózsa György utcában levő 1.328 méteres zárt csatornát is. Itt, a már meglévő nyomvonalon új zárt mederszelvényeket építenek majd.

A helyzet sokat javul majd a piacnál is. Hogy ne kelljen nagy eső esetén vízben gyalogolni, 2682 méteren részlegesen felújítják a Könd, Huba, Móricz Zsigmond, Major, Kutasi, Sámsoni utcákban lévő zárt csatornát. Itt lesznek olyan szakaszok, ahol csak tisztítani kell a rendszert, vagy esetleg kisebb javításokat végezni.
Végül, de nem utolsó sorban pedig a csapadékvizek egyik jelentős befogadójának a Keleti övcsatornának azt 1348 méteres belterületi szakaszát újítják fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.