- hirdetés -

Az eddigi legrangosabb teniszversenyt rendezték meg június 10 és 18 között Gyulán. A Magyar Tenisz Szövetség jóvoltából 25 ezer dollár összdíjazású ITF futures tornát tartottak a fürdővárosban, hasonlóra pedig még nem volt példa a megyében.

A gyulai tenisz klub évtizedek óta színvonalas hazai versenyeket rendez, ezen kívül nagyon sok igazolt sportolóval és MTSZ klubkártyával rendelkezik. Ilyen előzmények után keresett meg tavaly novemberben Richter Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára, aki arra gondolt, hogy a 2017-es profi versenyek egyik helyszíne Gyula városa lehetne, melyhez a főszponzort is biztosítja. A kiválasztásban bizonyára fontos szerepe volt a város jó turisztikai adottságainak és infrastruktúrájának – kezdi a beszámolót a főszervező Kovács Zoltán.

A verseny győztese (b) Constatnt Lestenne és a második helyezett Facundo Mena (j) a díjkiosztón (Fotó: Kiss Zoltán)
A verseny győztese (b) Constant Lestienne és a második helyezett Facundo Mena (j) a díjkiosztón (Fotó: Kiss Zoltán)

A futures versenyeken világranglista pontokat lehet szerezni, és a magas összdíjazás miatt népszerű a versenyzők körében. Novak Djokovics felnőtt karrierje egy ilyen torna megnyerésével kezdődött Szolnokon, 2004-ben. Jó érzés lenne, ha az idei junior Austral Open bajnok, Piros Zsombor is ugyanezt tenné.

Június 10-én, szombaton egy 48-as selejtező táblával kezdődött a verseny, és június 13-án indultak a 32-es egyéni és a 16-os páros főtábla küzdelmei. A tíz magyar játékoson kívül negyvenegy külföldi teniszező lépett pályára a versenyen.

Négy kontinensről érkeztek a résztvevők

A hazai reménység Piros Zsombor Párizsból érkezett erre a versenyre, de igen hamar búcsúzott az egyéni küzdelmektől, hisz a második körben az argentin Juan Pablo Paz verte három szettben 2:6, 6:4, 6:1-re. A vasárnapi döntőben a negyedik helyen kiemelt argentin Mena és a francia Lestienne csapott össze. Az egyéni versenyt a 25 éves  Constant Lestienne nyerte 7:5, 6:4-re. A francia az elődöntőben a Piros Zsombort búcsúzásra kényszerítő Paz-t verte 3:6, 6:3, 6:3-ra.

Gödry Levente és Nagy Péter játszotta a páros döntőt, a duó ellenfele a szerb Nikola Cacic és az ausztrál Scott Puodziunas alkotta kettős volt. A diadal vereséggel zárult a magyarok számára. A harmadik helyen kiemelt szerb-ausztrál kettős 7:6, 6:2-re győzött, megszerezve ezzel a páros tornagyőzelmet.

– A látogatók nagyon jól érezték magukat, a megye több teniszklubjából is érkeztek érdeklődők. A salakpályák kiváló minőségűek voltak, minden játékos dicsérte a körülményeket. A Magyar Tenisz Szövetség versenyigazgatójával úgy váltunk el, hogy jövőre is szeretnénk megrendezni ezt a versenyt, ami nagyon nagy feladat, de rajtunk nem fog múlni – zárta a verseny összefoglalóját Kovács Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.