- hirdetés -

Önzetlen adományukkal, a vérükkel életet és reményt adnak beteg embertársaiknak, ők a csendes hősök, a véradók. Június 14-e a Véradók Világnapja.

Értesítés kapnak, vagy figyelik a véradások időpontját, majd megjelennek, karjukat nyújtják és vért adnak. Teszik ezt sokan világszerte évek vagy évtizedek óta, önzetlenül, időt és fáradtságot nem sajnálva. Csendes hősök ők, akik végtelenül sokat tesznek e cselekedetükkel beteg embertársaikon, sokszor életet mentve. Orosházán is nagyon sok csendes hős van – köszöntjük őket ezen a napon.

Életet és reményt adnak

– Megyei szinten is kiemelkedő Orosháza és kistérsége véradás tekintetében. Az Orosházi Területi Szervezetünknél az idei évben az 1435 tervezett véradóhoz képest 1527-en jelentek meg, 61 alkalommal volt véradás és mintegy 90 új véradó volt – tájékoztatott Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője. – Nagyon hálásak vagyunk nekik önzetlen segítségükért, hisz azzal, hogy karjukat nyújtják nagyon sok emberen segítenek – emelte ki.

Önzetlenül segítettek a véradók az őket ünneplő Véradók Világnapján is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Önzetlenül segítettek a véradók az őket ünneplő Véradók Világnapján is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hozzátette, bár önzetlenül segítenek a véradók, de a szervezet lehetőségeihez mérten igyekszik megköszönni a segítő véradást. Gyopárosfürdő továbbra is biztosítja a fürdőbelépőket, valamint elismerésekkel, támogatók, önkormányzatok felajánlásából apró ajándékokkal is kifejezik köszönetüket.

A Véradók Világnapja alkalmából szerda délelőtt is várták a véradókat, és akik segíteni akarnak, azok csütörtökön is megtehetik 8-12 óráig a Véradó Állomáson (Könd utca 59). A helyi szervezet most is ajándékokkal köszöni meg az önzetlen véradást.

Mint írtuk, Orosháza és kistérsége kiemelkedő véradás tekintetében, ugyanakkor a nyár mindig kiemelten nehéz időszak a vérellátás területén, mert a véradók közül sokan mennek szabadságra. A betegség sajnos évszaktól független és nyáron több a baleset is. A biztonságos vérellátás érdekében ebben az időszakban is nagyon nagy szükség van véradókra, ezért kérik, aki teheti, segítsen nyáron is. A véradás időpontjairól a veradas.hu oldalon is lehet tájékozódni.

Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a Véradók Világnapja. Ezen a napon született az osztrák származású, amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a múlt század elején fedezte fel az emberi vércsoportokat. Ezen a napon azokat a csendes hősöket ünnepeljük világszerte, akik önzetlen adományukkal, vérükkel, életet és reményt adnak beteg embertársaiknak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.