- hirdetés -

Több mint 800 millió forinthoz jutott Orosháza a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). Ezt a pénzt két projektre kapta a város. Békés megyében egyébként most 32 pályázat nyert, újabb 3,625 milliárd forint értékben.

Az orosházi pályázatok közül pozitív elbírálást kapott ezúttal a barnamezős területek rehabilitációjára beadott projekt, melynek keretében a cél a volt laktanya hátsó területén közösségi tér kialakítása mintegy 420 millió forint értékben. Szintén forrást nyert az önkormányzat a belvízelvezető csatornarendszer korszerűsítésére, ennek forrásigénye 400 millió forint.

Aláírás után indulhat a megvalósítás

– Örömmel fogadtam a hírt, hogy zöld utat nyert a gyopárosi rendezvénytérre vonatkozó beruházásunk és a csapadékvíz-elvezetőrendszert fejlesztő projektünk. Ez azt jelenti, hogy újabb 800 millió forint érkezik Orosházára a TOP pályázatoknak köszönhetően. A munkatársaimmal és segítőinkkel rengeteget dolgoztunk azért, hogy ezek a beruházások megfelelően legyenek előkészítve, és hogy megértessük a döntéshozókkal, hogy milyen fontosak az itt lakók számára ezek a projektek – fogalmazott az OrosCafénak a döntést követően Dávid Zoltán polgármester.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály kedden Békéscsabán ismertette az újabb támogatói döntéseket – szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóanyagából megtudtuk, az első körös felhívásokból a mostani döntéssel újabb 3,625 milliárd értékű pályázat megvalósítása kezdődik meg 23 településen, valamint a nyertesek között van egy egyházközség és egy nemzetiségi önkormányzat. Valamennyi most nyertes projektet támogatott a Békés Megyei Önkormányzat a döntés-előkészítő bizottságban.

A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály ismertette az újabb támogatói döntéseket (Fotó: Zentai Péter)
A Békés Megyei Önkormányzat elnöke, Zalai Mihály ismertette az újabb támogatói döntéseket (Fotó: Zentai Péter)

A Magyar Államkincstár mielőbb felveszi a kapcsolatot a kedvezményezettekkel a támogatói szerződések megkötése érdekében, a közös cél, hogy mielőbb aláírt szerződése legyen minden nyertes pályázónak, ezután indulhat a pályázatok megvalósítása.

– Az itt élők jogos igényeire alapozva folytatjuk a munkát a fejlesztési pályázatok vonatkozásában is, és nagy reményeket fűzünk a további források elnyeréséhez a térség hatékony érdekképviseletének köszönhetően is – emeli ki Elekes Lajos fejlesztési ügyekért felelős alpolgármester.

Május elején született meg megyei szinten 18,3 milliárd forint értékben 179 pályázatról támogató döntés. Ekkor – ahogyan arról már hírt adtunk – Orosháza öt pályázata kapott zöld utat: a Lehel utcai és Könd utcai óvodák energetikai korszerűsítésére 250 millió forint a forrás, a zöld város program keretein belül 400 millió forint érkezik egy szabadidőközpont kialakítására Orosháza-Gyopárosfürdőn, a Kiss Ernő utcai háziorvosi rendelő teljes körű felújítására és eszközbeszerzésére 39,7 millió forint áll rendelkezésre. Orosházán négy nyugdíjasklubot (Reménység Klub, Őszirózsa Klub, Öreg Tölgy Klub,  Gyöngyvirág Klub)  is felújítanak a TOP pályázatok keretein belül 119,7 millió forintból, míg a helyi komplex programok megvalósítására 70 millió forint érkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.