- hirdetés -

Januárban mélyponton volt a termelés, május közepe óta viszont jelentősen megnőtt a feldolgozott hízott vízi szárnyasok mennyisége a Pannon Fine Food Kft.-nél. Múlt szombat óta hazánk is – egy megye kivételével – visszakapta a madárinfluenza-betegségtől mentes státuszát, ami további pozitív változást eredményezett az orosházi cég életében. Sőt, további dolgozókat is várnak.

A Pannon Fine Food Kft. elsősorban hízott liba és kacsa, valamint húsliba feldolgozásával foglalkozik. Mint megírtuk, januártól az orosházi cég életében is nehéz helyzetet okozott a madárinfluenza. Heti 2 napon, 4-6 ezer vízi szárnyast dolgoztak fel, februárban a feldolgozott mennyiség 8-10 ezerre nőtt, és heti 2 nap vágásra és 2 nap darabolásra módosult a műszakrend. Emiatt létszámleépítés kellett végrehajtani a cégnél.

Mint megírtuk, Magyarország valamennyi megyéje a madárinfluenza-betegségtől mentes státuszát visszakapta június 10-től. A döntés érinti a Pannon Fine Food Kft.-t is, az elmúlt hónapok történéseiről, és a jövőben várható változásokról kérdeztük Nyeste Lajos ügyvezetőt.

Május közepe óta ismét a korában megszokott munkarendben dolgoznak a Pannon Fine Food Kft.-nél (Fotó: Rosta Tibor)
Május közepe óta ismét a korában megszokott munkarendben dolgoznak a Pannon Fine Food Kft.-nél
(Fotó: Rosta Tibor)

– Május közepe óta ismét a korábban megszokott 4 nap éjszakai vágás-nappali darabolás munkarendre tudtunk visszaállni, mivel az élőjószág darabszám 24 000/hét fölé nőttek. Jelenleg a tavalyi mennyiségnél immár mintegy 20-30%-al többet vágunk, a probléma immár nem az, hogy sok az ember, hanem kifejezetten kevés, azonnal tudnánk még mintegy 30 embernek munkát adni – tájékoztatott Nyeste Lajos, hozzátéve: – Sajnos a jelentős bérfejlesztés ellenére sem tudtunk mindenkit visszavenni, így a tavaly év végi nehézségek, és az arra adott válaszok mostanra a létszámhiányból fakadó problémákat szültek.

Az ügyvezető elmondta, az első 4 hónapot, a meghozott fájdalmas döntésekkel (12 embert küldtek el a csoportos létszámleépítés keretében), és egyéb megszorító intézkedésekkel, a potenciális több száz milliós kárt tényleges 70 millió forintos veszteségre tudták redukálni.


– Jelenleg különböző formában (kölcsönzött és alkalmi foglalkoztatottakkal együtt) mintegy 240 embert foglalkoztatunk, ehhez várunk további 30 dolgozni vágyót. Az Unión belüli értékesítés eddig is zavartalanul működött, a mentesség jelenleg a távol keleti piacok közül Hong-Kong esetében jelent további lehetőségeket, illetve Kanada engedi be ismét az árunkat. Nagyon várjuk még a japán piac felszabadítását is, ami július végére augusztus elejére várható – hangsúlyozta Nyeste Lajos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.