- hirdetés -

Varnus Xaver világhírű orgonaművész koncertjét június 11-én, az evangélikus templomban közel 900-an látták. A művész, aki utoljára tizennyolc évvel ezelőtt lépett föl Orosházán, még arra is emlékezett, hogy melyik művet játszotta annak idején ráadásként – most is Charpentier Te Deum indulójával búcsúzott a közönségtől.

Természetesen az evangélikus templomi koncerten is Bach darabjai álltak a középpontban. Hallhattuk az e-moll prelúdiumot, a nagyböjti és a karácsonyi korál előjátékát, a d-moll toccata és fúgát, valamint a c-moll prelúdiumot.

A koncert közben Varnus Xavér minden darabról mondott néhány zenetörténeti érdekességet és bemutatta Orosházának legújabb pártfogoltját, Bärnkopf Balázst, akivel két orgonán játszották el Bach híres, három kórusra és két zenekarra írt Máté passiójának szenvedéstörténetét, aminek a basszusát a templomi nagyorgona, a gyermekkórusra írt részét a művész lábjátéka adta.

Varnus Xaver utoljára tizennyolc évvel ezelőtt lépett föl Orosházán
Varnus Xaver utoljára tizennyolc évvel ezelőtt lépett föl Orosházán

Az élvezetes fölvezetőkből megtudhattuk, milyen körülmények közt élt Bach, mikor a Tamás-templom karnagyaként működött; hogy a legtöbb művét olyan kapkodva jegyezte le, ami Varnus Xavér szerint csak egyet jelenthet: „Bach és Isten között egy usb-kábel volt kihúzva”; és azt is, hogy fedezte föl újra Bach művészetét Goethe kőműves-komponista-zenetanár barátja, Carl Friedrich Zelter, akinek Mendelssohn is tanítványa volt.

Szintén az előzetes programtól eltérő meglepetés volt egy 1945-ben elhunyt magyar zeneszerző, Antalffy-Zsiross Dezső műve, aki a ’20-as években a Columbia Egyetemen elsőként tanított filmzenét; Ravel Bolerója helyett pedig a közönség két népdalt választhatott (Tavaszi szél, A csitári hegyek alatt), amire a művész ifjú barátjával, Czigány Tamás jazz-dobossal improvizációt adott elő.

A koncert után Varnus Xaver örömmel találkozott a rajongókkal: az orgonálni tanuló fiatalok tanácsokat kértek, mások közös fényképet készítettek. Közben dedikálta legújabb dvd-jét, A Silbermann varázst, amit az orosházi helyszínen már a másnapi, hivatalos, filmvetítéssel egybekötött bemutató előtt meg lehetett vásárolni.

Varnus Xaver interjút is adott stábunknak, ezzel is hamarosan jelentkezünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.