- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan az egyik legnagyobb és legfrekventáltabb mezőgazdasági munka, az aratás előtt néhány héttel gépszemlét és tűzvédelmi oktatást tartott az Orosháza és Térsége Gazdakör. Több helyszínre gyűjtik egybe a gazdák gépeit és ellenőrzik azok műszaki állapotát, felkészítettségét, a kötelező tartozékok meglétét.

Az idei első gépszemlére szerda reggel, a Forgácsrészi tanyán, Herczeg Tibor telephelyén gyülekeztek a környékbeli gazdák és munkagépeik. Kombájnok, traktorok, bálázók sorakoztak fel. Csongrádi Pál tűzvédelmi szakértő irányításával sorra vizsgálta a bizottság a masinákat. Ellenőrizték az egyéb tartozékok mellett, a tűzoltó készülékek meglétét, feltöltöttségét, használhatóságuk érvényességét. A szemlén az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség képviselői is részt vettek.

A gépszemlén mintegy 70-80 gépet ellenőriztek (Fotó: Rosta Tibor)
A gépszemlén mintegy 70-80 gépet ellenőriztek (Fotó: Rosta Tibor)

 

– Aratás idején nem egyszer rendkívüli körülmények között, nagy melegben dolgoznak emberek és gépek, emiatt a tűzveszély is jóval nagyobb. Szerencsére a gazdák az elmúlt évtizedek tapasztalataiból okulva, egyre körültekintőbben, nagyobb figyelemmel végzik munkájukat. Az aratási balesetek száma szerencsére alacsony, ennek ellenére szükség van ezekre a szemlékre és a munka- és tűzvédelmi előírások felfrissítésére – hangsúlyozta Csongrádi Pál, szakértő.

A gazdaköri gépszemle összesen mintegy 70-80 gépet érint. A szervezők azt remélik, a jó felkészülés segít abban, hogy a hamarosan kezdődő aratás baleset és tűzeset nélkül érhessen véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.