Gyerekek a vízben – Úszásoktatás az önkormányzat támogatásával

Az önkormányzat célja, hogy minden gyermek 14 éves koráig tanuljon meg úszni legalább egy úszásnemben, ezért évek óta ingyenes úszásoktatást biztosít a város óvodásai, iskolásai számára.

Az önkormányzat valamennyi orosházi oktatási-, nevelési intézmény részére biztosítja egyforma mértékben az úszásoktatás lehetőségét, legyen az óvoda, általános iskola vagy középiskola. Az óvodákból a nagycsoportosokat viszik úszni, az iskolák esetében változó – a pedagógiai programjukban, testnevelés tanmeneteikbe meghatározottak szerint – életkorú és számú gyerekek úsznak. Minden iskola maga dönti el, hogy mely osztályokat hányszor visz ki az év során úszni.

– A lehetőség az összes óvoda, iskola számára adott, legyen az önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású. Alapvetően az 5-12 éves korosztály jár úszni. Éves szinten több millió forintot fordít az önkormányzat arra, hogy a térítésmentes fürdőhasználatot biztosítsa az úszásoktatáshoz – tájékoztatott Patyi Gábor, a Polgármesteri Hivatal közoktatási-, kulturális- és sportreferense.

Hozzátette, az úszás hatásai talán az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül. Fiziológiai hatását tekintve a gyermekkorban elkezdett úszás hatására  kedvező biológiai változások jönnek létre, ideg-, izom-, csontrendszer, valamint az egyéb szervek, szervrendszerek funkcionális tulajdonságaiban. Fontos szerepet játszik az izomrendszer fejlesztésében, a mozgásszervi rendellenességek javításában, pozitív hatással van a légzőszervi működésre, a keringésre. Az úszásnak kiemelt szerepe van a testtartás javításában is.

Sára Csaba négygyermekes édesapa, önkormányzati képviselő elmondta, fontos, hogy a gyermekek megtanuljanak úszni. – Az úszás maga az egészség. Egészséges életmódra nevel, nem szólva arról, hogy kitartásra tanít. Nagyon sokan félnek a víztől, de ha megtanulnak úszni, akkor elmúlik a félelmük, és megtanulnak felelősen gondolkodni a vízről, a későbbiekben pedig körültekintően, de magabiztosan fürdőznek majd – emelte ki Sára Csaba.

Ezekben a hetekben is folyamatos az úszásoktatás Gyopárosfürdőn. Az oktatás végén a legtöbb gyermek biztonsággal elsajátít legalább egyfajta úszásnemet, bátrabb lesz és megtanulja tisztelni a vizet.  


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás