- hirdetés -

A Táncsics Gimnázium előtti Történelmi Emlékpark 1920-as feliratú Trianoni Emlékkövénél tartották június 2-án, pénteken 14 órakor a trianoni békeszerződés nemzeti emlékünnepségét. A Himnuszt követően Bojtor István alpolgármester mondott beszédet, majd a Vörösmarty Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

97 évvel ezelőtt, 1920. június 4-én a trianoni kastélyban írták alá azt a békeszerződést, amely megbontotta a történelmi Magyarország határait és az ország egyharmadát – az ott élő 3 millió magyarral együtt – idegen fennhatóság alá helyezte. A nemzeti gyásznapként számon tartott június 4-ét a 2010-ben elfogadott kettős állampolgárságról szóló törvény alakította ünnepnappá: a magyarság összetartozásának ünnepévé – hangzott el Bojtor István alpolgármester beszédében.

A vörösmartys diákok műsora - pirosban, fehérben, zöldben (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A vörösmartys diákok műsora – pirosban, fehérben, zöldben (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Az alpolgármester elmondta, hogy bár a magyaroknak viharosabb történelem jutott osztályrészül, a nemzetet nem határok, hanem a közös kultúra, szellemiség, a hagyományok tartják össze. Ezt a gondolatot bontotta ki a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjainak műsora, ahol a gyerekek kérdés-felelet formájában, földrajzi utalásokkal elevenítették föl a történelmi Magyarország jelesebb városaihoz kapcsolódó eseményeket: a pozsonyi országgyűléseket (ma Szlovákia fővárosa), a nándorfehérvári csatát (ma Szerbia fővárosa) és a soproni népszavazást. Farkas Attiláné tanárnő egy kevéssé ismert vers (Szentmihályi Szabó Péter: Adósunk Európa) részleteivel színesítette a műsort, amit Gyulai István: Örökségünk című dala zárt.

A műsor után az 1920-as emlékkőnél Dávid Zoltán polgármester és Bojtor István alpolgármester mellett elhelyezték a tiszteletadás virágait a rendvédelmi szervek, iskolák, egyházak, a Történelmi Vitézi Rend, a Jobbik, a Fidesz és a rendezvény szervezője, a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. képviselői is.

A felemelő hangulatú, meghitt ünnepség a Szózattal ért véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.