Időjárás – meleg nyárra készülhetünk

A sok éves átlagnál melegebb júniusra számíthatunk, júliusra viszont átlagos idővel kecsegtetnek az előrejelzések hőmérséklet tekintetében, augusztusban sem várhatók kiugróan eltérő hőmérsékletek – tudtuk meg a Dél-Alföld meteorológiától. A legnagyobb veszélyforrás ezen a nyáron is az erős UV sugárzás lesz.

Nem könnyű az időjósok dolga, főként, ha hosszútávú előrejelzést kell adniuk a várható időjárásról. A Dél-Alföld meteorológia oldalt társaival működtető Bodrogi Attila lapunknak elmondta, sok mindentől függ az időjárás alakulása, és noha az idei nyárra is vannak „jóslatok”, de ezek nem egyértelműek.

Fotó: Rajki Judit

Fotó: Rajki Judit

– Ilyen például Eric Leister az accuweather.com meteorológusa előrejelzése. A Balkánon, így hazánkba is gyakori hőhullámokra számít. Erre viszont egyelőre semmilyen jel sem utal – fogalmazta meg ellentétes meglátását Bodrogi Attila. – Egyelőre egyik számításból sem szűrhető le az, hogy olyan mértékben változzon meg a magassági áramlás (Jet Stream), amely a Kárpát-medencébe tartós hőhullámokat, forróságot hozna.

– Június minden bizonnyal a sokéves átlagnál melegebb időt hoz, ugyanakkor erős hőhullámoktól mentest. Csapadék tekintetében kevesebb várható az 1984-2009 referenciaértéktől. A legfrissebb szezonális előrejelzések júliusra hőmérséklet tekintetében átlagos idővel kecsegtetnek, a júniusinál viszont több alkalommal eshet az eső – sorolta a Dél-Alföld meteorológiai munkatársa. – Némileg melegebb lehet a sokéves átlagnál augusztusban, de nem számolhatunk kiugróan eltérő hőmérsékletekkel. Jelen kilátások szerint a nyár harmadik hónapja csapadékosabb lehet a megszokottól – részletezte 2017 nyári hónapjainak várható időjárását.

Bodrogi Attila kifejtette, lesznek hőhullámok, de messze nem annyira tartósak, mint 2015-ben. Azaz néhány melegebb (33-37 °C) napot menetrendszerűen követheti a felfrissülést hozó hidegfront. A legnagyobb veszélyforrás – ahogy az elmúlt években is volt – az erős, nagyon erős UV sugárzás lesz. Azaz az érzékeny bőrűek az árnyékban is gyorsan leéghetnek, a gyermekekre mindenképpen fokozottan kell ügyelni. Napozás esetén feltétlen ajánlott magas faktorszámú napozókrémet használni. Készülhetünk arra is, hogy a hosszabb anticiklonális időszakban megemelkedhet a szálló por koncentrációja.

Hétvégén strandidő

Bár az elmúlt időszakban Orosházát sem kerülte el a szeszélyes időjárás, heves felhőszakadások, jégeső is volt, június első hétvégéjén bátran tervezhetünk strandolást akár Gyopárosfürdőn is. A Dél-Alföld meteorológia lapunknak adott előrejelzése szerint folytatódik a meleg, napos idő. A pünkösdhétfő azonban változást hoz, a jövőhét első felében változékonyra fordul időjárásunk, többfelé alakulnak záporok, zivatarok, sőt, hevesebb zivatarok is előfordulhatnak majd, érdemes lesz esernyőt vinni magunkkal. A meleg néhány fokkal mérséklődik, a levegő fülledt lesz.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás