- hirdetés -

Visszarendelte a gyógyszerhatóság a paracetamol tartalmú készítmények egy részét a drogériák és a benzinkutak polcairól. Ennek megfelelően több megfázás elleni forró italpor újra csak gyógyszertárban lesz kapható.

A patikán kívüli gyógyszerforgalmazó helyek az erről szóló dokumentum kézhezvételét követően nem rendelhetnek a listában szereplő készítményekből, a meglévő készletek a lejárati idő végéig értékesíthetők.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt követően döntött a gyógyszertáron kívüli forgalmazás megszüntetése mellett, hogy a betegek túladagolták a paracetamolt, azaz túllépték a napi dózist.
– Mert nagyon sokféle készítményben van, de a beteg nem minden esetben ismeri ezt fel, mert esetleg más néven szerepel és, ha például megfázásra vesz egy kombinált szert, mellé pedig valami fájdalomcsillapítót, netán meg is duplázza ezeket, akkor már át is lépte a megengedett adagot – ismertette a döntés hátterét Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész.

170524_paracetamol

Hangsúlyozta, hogy a paracetamol hatóanyag-tartalmú szerek az előírt adagolás mellett biztonsággal alkalmazhatók, ha azonban valaki túllépi ezt, májkárosodásra számíthat vagy súlyosbodhat meglévő májelégtelensége. Ezért is üdvözli a szakma a felülvizsgálat eredményét.
– Mi a gyógyszertárban odafigyelünk arra, hogy a beteg által kért készítményekben mennyi a paracetamol, rákérdezünk, otthon mit szed vagy szedett még és azonnal látjuk, ha túl sok a hatóanyag – emelte ki Dr. Abonyi Etelka.

Erre a fokozott éberségre számít a gyógyszerhatóság is, amely közzétett egy ajánlást a gyógyszerészeknek, hogy a szóban forgó készítmények kiadásakor mire hívják fel a vásárlók figyelmét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.