- hirdetés -

A 2014-es elismerést követően, amikor megkapta az Iparszövetség Emlékgyűrűjét, most újabb kitüntetést, a 2016. év Békés megyei ipari vállalkozása díjat vehette át Gelegonya László, az orosházi KAZÉP Kazánjavító és Szerelő Kft. ügyvezetője.

A díj kapcsán kérdeztük a kezdetekről, az eltelt 25 évről, lokálpatriotizmusról.

– Az Orosházi Kazánjavító Szövetkezet kisiparosok összefogásával, demokratikus keretek közt alakult 1951-ben. Én mezőgazdasági gépésztechnikusként kerültem ide 1966-ban. 1992-ben a szövetkezeti törvény változása miatt részvénytársasággá kellett alakulnunk és a részvénytársaságon belül, akinek volt ereje meg bátorsága, kft-ként kezdett dolgozni. Így aprózódott fel a valaha egységes KAZÉP.

Gelegonya László családi vállalkozása kiemelkedő árbevételének és üzemi nyereségének köszönheti a megtisztelő kitüntetéseket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Gelegonya László családi vállalkozása kiemelkedő árbevételének és üzemi nyereségének köszönheti a kitüntetéseket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kazánszerelési részlegnek én voltam a vezetője és belevágtam a cégalapításba. Elkezdtem fejleszteni: másfélmillióért vettem egy csővégmarót, ami tízszeresen behozta az árát és megalapozta a jövőnket. Ma már fővállalkozásban végezzük az energetikai rendszerek telepítését, karbantartását – meséli Gelegonya László. – Az utolsó Orosházán gyártott kazánt 2005-ben építettük be a BorsodChemnél, de azóta is olyan nagynevű cégektől kapunk megbízásokat mint az ATEV vagy a ContiTech, ahol a kocsik hűtőberendezeséhez, klímájához való műanyag tömlőket szilárdítják formázás után a gőzben. De az orosházi kórház mosodájának kazánját is mi tartjuk karban. A szarvasi rizsfeldolgozóban még az én csapatom telepítette a berendezést ’76-ban, ami azóta is kitűnően működik – beszél a cég indulásáról és emlékezetes munkáikról.

Személyes példamutatás

Gelegonya László nem csak a munkájára büszke: Vásárhelyi úti telepükön rend és tisztaság van, a fa odvában feketerigó fészkel, a veteményest felesége tartja rendben, a gyümölcsöst ő maga. Azt vallja, hogy aki igényes a környezetére, az igényes a munkájára is. És a cégvezető példamutatással kell elöljárjon, mert csak így követelheti meg az alkalmazottaitól is a fegyelmet, ami elengedhetetlen a határidők pontos betartásához, a sikeres üzlethez.

– Szerencse kellett hozzá, hogy helyzetbe kerüljek, de kitartás, önbizalom és akaraterő nélkül nem tudtam volna 25 évig sikeresen vezetni a céget. Büszke vagyok arra, hogy hitel, támogatás és pályázatok nélkül valósítjuk meg a beruházásokat. Emellett arra is jut, hogy támogassuk a sportot, főleg a teniszt, amire alapítványt is létrehoztunk. A városi tenisz klub és az orosházi úszóegyesület alapítói közt is ott voltam.

Gelegonya László ma már nyugdíjas, de szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor az orosházi Kazép még közel 500 embernek adott munkát és a megyében több, mint háromszáz ipari gőzkazán működött konzervgyárakban, vágóhidakon, agrárcégeknél.
– Sok megrendelést teljesítettünk külföldön is. A Kazép berendezései fűtik a Pekingi Operát, a budapesti Országházat és több üzemben van ipari gőzkazánunk Irakban, Jemenben, Algírban. Nagyon várom a jubileumi szakmai napunkat, hogy a kollégákkal együtt felidézzük a kazánépítés múltját!

Gelegonya László szerencsés ember: mindkét fia nyomdokaiba lépett. Péter öt éve vette át a vállalkozás irányítását, Zoltán apja hobbijában, a sportban jeleskedik: teniszedzőként utánpótlást nevel és a telepükön működő Kazszer Sport Klubot menedzseli.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.