- hirdetés -

Mintegy öt esztendeje szurkoltunk a Megasztárban fordulóról fordulóra városunk egyik nagyon tehetséges ifjú énekesének, Bakos Bettinának. A tehetségkutató óta aztán nem igen hallottunk róla, egészen egy közelmúltbeli zenés irodalmi estig, melynek apropója Csukás István születésnapja, helyszíne pedig a nagytétényi könyvtár volt.

Megkeresésünkre Betti elmondta, hogy a Megasztár után a váci Konzervatóriumba iratkozott be, jazz szakra. Érdeklődése azonban a magyar népzene felé fordult és két évig szinte csak ez utóbbival foglalkozott. Évek múlva azonban elkezdett neki újra hiányozni a jazz és az azzal szorosan összefüggő improvizálás, ami arra késztette, hogy otthon újra elkezdjen foglalkozni vele, dalokat tanulni. Közben találkozott Dévényi Zoltánnal, mai kvartettjük gitárosával, vele gyakoroltak sokat, majd egy páros koncertet is megszerveztek.

Bakos Bettika
Bakos Bettika

Versolvasás és kvartett

Betti kapcsolata a Csukás versekkel – mint a jó dolgok általában – egy véletlenül kezébe került költeménnyel kezdődött.
– A Szerelmes verset zenésítettem meg először, aztán megtaláltam azt a kötetet, mely Csukás István felnőtteknek szóló verseit tartalmazza. Ebből sokat dolgoztunk fel, sokat zenésítettünk meg különböző stílusokban. Jazz és/vagy népzenei alapokra, vigyázva mindkét műfaj sajátos értékeire. A Bettika Quartet (Bakos Bettina, Dévényi Zoltán, Mayer József, Richter Ambrus) ezzel a műsorral több helyen lépett már fel, többek között a Csukás István születésnapja alkalmából rendezett irodalmi esten.

Promontor Televízió interjút is készített az énekessel, nézzetek bele:

Tanulás, oktatás, jóga

Szeptembertől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatója lesz, később pedig felvételizik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, jazz-ének szakra. Ezek mellett van néhány tanítványa, zongorázik és mostanában a jóga is a napi elfoglaltságok között szerepel. Budapestről két-három hetente jár haza, így néha lehet vele találkozni a városban és néha látják szülei is.

Bakos Betti tehát köszöni, jól van, és ahogy a beszélgetés során felőle áradó energiát észleltük, bízhatunk benne, hogy hallunk még felőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.