- hirdetés -

Májustól Orosházán is elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, mely díjmentesen vehető igénybe a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás részeként. A szükséges szelektív hulladékgyűjtésre alkalmas sárga edényt, illetve a kertes házas övezetben használható házi komposztáló edényt június 17-ig vehetik át az ingatlantulajdonosok az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit (OHU) Kft. telephelyén. Az eltelt egy hét alatt számos kérdés felvetődött az orosháziakban a témával kapcsolatban, ezekre kerestük a választ Benkő Ferenctől, az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől.

– Mennyi gyűjtőedényt kell átvenniük az érintetteknek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében?

– Szelektív edényt kötelezően kap tőlünk minden kertes házban élő előfizető, míg a házi komposztáló edény átvétele nem kötelező, azt csak felajánljuk  a lakosoknak. Igaz, van 120 és 240 literes sárga edény. Akinek kisebb űrméretű lakossági vegyes hulladékgyűjtésre szolgáló szemeteskukája van, az kérhet kisebb szelektív edényt.

– Az eltelt több mint egy hét alatt mennyi edényt vittek el eddig? Mik a tapasztalatok?

– 800 db sárga és 400 db házi komposztáló gyűjtőedényt vittek el eddig. Tapasztalatom szerint a lakosok felelősségteljesen állnak a témához, együttműködőek az edények átvételével kapcsolatban.

– Egyszerre kell elvinni a két gyűjtőedényt? Vagy lehet külön-külön is, mert ugye egyszerre nem fér be a legtöbb személyautóba.

– Természetesen van arra lehetőség, hogy külön időpontban vigyék el tőlünk a sárga és a komposztáló edényt. Ezt kérjük, jelezzék a kiosztásban közreműködő kollégáknak.

– Ha valaki nem tudja megoldani az elszállítást, mert idős, nincs autója, ismerőse stb., akit megkérhetne, hogy hozza el neki, az mit tehet? Milyen megoldás lesz ezekre az esetekre? Hogyan kérhetik a szállítást?

– A kiosztás megkezdésének időpontjában egyidejűleg egyeztettem a városvezetéssel arról, hogy segítséget adunk azoknak a lakosoknak, akik valamilyen oknál fogva akadályoztatva vannak az edények átvételében. Jelenleg is több jelzés érkezett már felénk ez ügyben. Ezen igénylők nevét és címét, elérhetőségét rögzítjük, és a későbbiekben megoldjuk az edények kijuttatását. Fontos, mivel ezekért a kukákért nem kell külön fizetni a lakosoknak, továbbá maga az edény a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) tulajdonában van, ezért csak megfelelő dokumentálás után az arra jogosultaknak tudjuk csak átadni az edényeket.

A gyűjtőedényeket június 17-éig vehetők át (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A gyűjtőedények június 17-éig vehetők át (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Többen felvetették, félő, hogy hamar megtelnek majd a sárga gyűjtőedények, de azokat ritkábban viszik majd el, mit lehet ilyenkor tenni?

– Éppen ezért osztjuk alap esetben a nagyobb 240 literes sárga edényeket. A számítások és a tapasztalatok alapján kellő tömörítés mellett egy átlagos család szelektív hulladékmennyisége kezelhető a havi egy alkalmas begyűjtéssel. Fontos, hogy a bedobott hulladékot tapossák laposra, hogy az minél kisebb helyet foglaljon el.

– Milyen időközönként ürítik a sárga edényeket, és milyen gyakorisággal a komposztálót?

– A sárga edényeket havonta egy alkalommal ürítik, az újságban, illetve az edény átvételének napján, a lakosoknak átadott tájékoztatóban, a honlapunkon, illetve az OrosCafén megjelent és megjelölt időpontban, a megszokott szemétgyűjtési napokon. A komposztáló gyűjtőedényt értelemszerűen nem kell kihelyezni elszállításra, mivel azt nem ürítjük, mindenki magának készít vele komposztot. A házi komposztáló használatával kapcsolatban, az edény átvételekor mindenkinek adunk egy használati utasítást is.

– Hogyan gyűjtik össze a sárga edények tartalmát?

– Szelektíves járattal, külön autóval gyűjtik a sárga gyűjtőedények tartalmát.

– Előfordulhat, hogy vannak, akik nem olvasnak újságot, az internetet sem böngészik, így nem tudnak arról, hogy van és létezik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, hogyan ér el hozzájuk a hír?

– Kezdeményeztük a DAREH-nél egy ezzel kapcsolatos tájékoztató levél kinyomtatását, amit a kommunális hulladékgyűjtés alkalmával mindenkinek házhoz juttatunk.

A szelektív hulladékgyűjtő és komposztáló edények átvehetők június 17-ig a Fürdő utca 5. szám alatt (amely a Nádasdi utca felől közelíthető meg): hétfőtől-péntekig 10-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Az átvételhez szükséges: személyi igazolvány és lakcímkártya, átvételi elismervény, meghatalmazás, ha a számlafizetőnek nincs lehetősége az edény átvételére. A meghatalmazás csak 2 tanú aláírásával érvényes! Az átvételi elismervény és meghatalmazás formanyomtatványa letölthető az OHU Kft. honlapjáról vagy elérhető az ügyfélszolgálati irodában (Fürdő utca 5.).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.