- hirdetés -

Ismét egy műemlékjellegű, városilag védett épület újult meg Orosházán. Az Iványi Építőmester Kft. sajtótájékoztatón mutatta be, majd adta át a városnak az Ady Endre u. 14. szám alatti épület teljesen felújított homlokzatát. További tervek is vannak.

A május 23-i tájékoztatón a kivitelezők mellett részt vett Dávid Zoltán polgármester és Novák Péter városi főépítész is. A városvezető gratulált a felújítást végző csapatnak az elvégzett munkához.
– A városkép az önök tevékenysége nyomán ismét egy új ékkővel gyarapodott, bízunk abban, újabb száz évig gyönyörködhetnek benne az orosháziak – hangsúlyozta Dávid Zoltán a kedd délelőtti programon.

A védetté nyilvánítás után döntöttek a teljes felújítás mellett (Fotó: Iványi Építőmester Kft.)
A védetté nyilvánítás után döntöttek a teljes felújítás mellett (Fotó: Iványi Építőmester Kft.)

A felújítást végző cég képviselője tájékoztatójában elmondta, hogy eredetileg bontásra vásárolták meg az 1910-es években épült házat. Védetté nyilvánítása után változott a terv, és döntöttek az önkormányzattal közösen a teljes felújítás mellett. Három lakást alakítanak ki benne, a belső munkák jelenleg is zajlanak. Az épület teljes rekonstrukciója előreláthatólag év végére készül el.

Odafigyelés, alaposság, aprólékosság

A szakmai részletekbe Iványi István ügyvezető avatta be a jelenlevőket. A száz évvel ezelőtti technológiában a szigetelés még gyerekcipőben járt, és az eltelt időben az épület alsó másfél métere gyakorlatilag teljesen a víz, illetve a salétrom martalékává vált.

Ezt a részt teljesen kicserélték, szakaszosan kibontották a falat, és szigetelés után új téglákból újra építették.
– A víz kizárása a pincében volt a leginkább problémás. Itt a régi téglák eltávolítása után talajvízálló kettős szigetelést készítettünk és raktuk újra a függőleges falat. A pince boltíveit homokfúvással tisztítottuk meg, így a meghagyott eredeti boltozattal nagyon szép lett. A külső vakolat és a homlokzati szobrokat borító kilenc réteg festék aprólékos eltávolítása is igen időigényes feladat volt – sorolta a munkafolyamatokat az ügyvezető.

Minden munkát a megfelelő szakembergárda végzett el, az ablakpárkányok bádog borítása kézzel készült (Fotó: Rosta Tibor)
Eltűnt a salétrom és az omló vakolat (Fotó: Rosta Tibor)

A tizenkét női mellalak, az oroszlánfej, a hat Rákóczi-fej, a tetőpárkány alatti csigák és a többi díszítőelem felújítását egy műemléképületek felújítására szakosodott gyulai cég végezte. Az ablakpárkányok kialakítása, bádogozása kivétel nélkül kézi munkával készült.

Műemlékek, új tervek

Novák Péter városi főépítész az átadással kapcsolatban elmondta, hogy 157 helyileg védett és mintegy tucatnyi műemléképület található Orosházán.
– A városkép és Orosháza arculatának megőrzése szempontjából nagyon fontos ezek mielőbbi restaurációja. Az önkormányzat által tavaly megkezdett pénzügyi program segítségével a helyileg védett házak tulajdonosai pályázhatnak a felújítás ötven százalékos támogatására – hangsúlyozta a fejlesztések fontosságát.

Megtudtuk még, hogy a most felújítás alatt álló épület mellett a távolabbi tervek között szerepel a volt tüdőgondozó épületének bontása is, majd 15 lakásos, 15 garázsos társasház építése a belvárosi részen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.