- hirdetés -

Két nappal a felvételi előtt döntötte el, hogy orvos lesz, addig a zeneművészeti főiskolára készült. Debrecenben született, ott is végezte el az orvosi egyetemet, jelenleg az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának (SBO) vezető főorvosa, a központi orvosi ügyelet szakmai koordinátora. Vallja, úgy szeret kérni, ha előtte már ő maga is letett valamit az asztalra.

Dr. Dankó Alpár Debrecenben született, a középiskolát, majd az orvosi egyetemet is ott végezte el, belgyógyász rezidensként is ott kezdett, de a kétéves alapképzés után a belgyógyászati szakvizsgához szükséges három évet már az ottani sürgősségin töltötte, később a sürgősségi szakvizsgát is letette. Tudatosan nem készült orvosnak, sőt családjában sincs orvos. Zeneművészeti pályában gondolkodott.

– Amikor végzősként a középiskolában be kellett adni a felvételi jelentkezési lapot, előtte két nappal döntöttem el, hogy orvos leszek. Végiggondoltam a zeneművészeti pálya perspektíváit, felvázoltam magamban a távolabbi jövőképet, és arra a döntésre jutottam, hogy a zene megmarad, aminek szeretem, egy hobbinak, egy örömnek – mesélte dr. Dankó Alpár, majd hozzátette, a kihívások miatt esett a választása az orvosi pályára. És ha már ezt a hivatást választotta, azt teljes erőbedobással végzi azóta is.

– 2014 körül volt egy olyan időszak az Orosházi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán, amikor egy picit „meggyengült” az orvosállomány, megoldást keresett a kórházvezetés, akkor kerültem ide 3-4 kollégámmal együtt, kezdetben az ügyeletekbe segítettünk be. Később már teljes munkaidőben dolgoztam az osztályon, közben szerveztem a kistérségi ügyeleti rendszert is – fejtette ki az orosházi kezdeteket a főorvos.

Dr. Dankó Alpár vallja, ha nem hozunk áldozatot, nem lesz benne siker, bár nem mindig könnyű azt az áldozatot meghozni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dr. Dankó Alpár vallja, ha nem hozunk áldozatot, nem lesz benne siker, bár nem mindig könnyű azt az áldozatot meghozni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

2016-tól az SBO osztályvezető főorvosa, valamint a központi orvosi ügyelet szakmai irányítója, koordinátora. – Nagyon hasonló vizeken mozog a két terület, ezért tartom jó gondolatnak, hogy egy kézben legyen a szervezés. Amilyen szerkezetben működik Orosházán az ügyeleti rendszer, ahhoz nincs hasonló az országban. Azért egyedülálló és különleges, mert három orvosból ügyeleti időben az egyik, a központi ügyeletnek az orvosa. Korábban ketten voltak a központi ügyeleten és ketten az SBO-n. Ez utóbbin lényegesen nagyobb a betegforgalom. Majd együttműködést kötött a kórház a kistérségi társulással, melynek alapján az egyik központi orvosi ügyeletes átment az SBO-ra, ahol nagyban segíti a betegellátást. Az egyedülállósága inkább az, hogy a központi ügyelet és a kórház között egy élő együttműködés valósult meg – ez talán az Orosházi Kórházon kívül sehol nincs így az országban – részletezte a főorvos.

Együttgondolkodás szükséges

Dr. Dankó Alpár kiemelte azt is, hogy az orosházi kistérségben élőket szolgálja január elsejétől hétvégén és ünnepnapokon a gyermekorvosi ügyelet is. A beteg gyermekek ellátása eddig is a központi orvosi ügyeleten történt, azonban az említett napokon 8-16 óráig a központi ügyelet orvosa mellett gyermekorvos látja el a kisbetegeket. Bár nem írja elő jogszabály, hogy az orosházi kistérségben külön gyermekügyeletet kell biztosítani, véleménye szerint mindenképpen fontos lépés, hogy ez is megvalósulhatott.

– Ezek még csak az első lépések, nem dőlhetünk hátra. Az egészség nem csak az egészségügyi ellátástól függ, több terület együttgondolkodása szükséges, egy komplexebb dolog, hisz a WHO szerint is az egészség a teljes testi, szellemi, szociális jólét állapota – emelt ki.


Munkája mellett Szegeden mentőzik, új szenvedélye pedig a mentőhelikopterezés, jelenleg e területen képzi magát. Sőt! Júliusban és augusztusban egy-egy hetet a balatoni mentőhajón is bevállalt. Fontos számára, hogy ha csinál valamit, annak lássa az eredményét. Vallja, ha nem hozunk áldozatot, nem lesz benne siker, bár nem mindig könnyű azt az áldozatot meghozni. Mindig úgy szeret kérni, hogy előtte már ő maga is letett valamit az asztalra.

– Szeretem ezt a hivatást, viszont munkánk során nagyon sok negatív impulzus ér bennünket, és pont azoktól a betegektől kapjuk, akiknek éppen nem sürgősségi ellátásra lenne szükségük, hanem megfelelőbb lett volna, ha a megfázásával a háziorvosát keresi fel. Ez egy picit megöli a lelket. Úgy érzem – tisztelet a kivételnek -, egy kicsit kiveszett az empátia az emberekből – osztotta meg, majd hozzátette: – A sürgősségi ellátás az orvoslás egyik legmegterhelőbb része, mind fizikailag, mind szellemileg, itt már 42 évesen azon kell gondolkodni, hogy kinek adom tovább pár év múlva a stafétát, nem lehet nyugdíjig tervezni.

Feleségével három pici gyermeket (2 hónapos, 1,5 és 3 éves) nevelnek (előző házasságából két fia született), mint mondja, csak köszönettel tartozik párjának mindazért, amit nap mint nap véghezvisz, és levesz a válláról minden olyan terhet, aminek köszönhetően teljes bedobással tudja végezni a feladatát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.