- hirdetés -

Egyre többen emlegetik az osztályban a Kék Bálnát – mondta egy nap édesanyjának a 11 éves gyermek. Az anya mit sem sejtve rákérdezett, valójában mit is rejt a Kék Bálna, mert soha nem hallott addig róla. Amikor megtudta, miről van szó, nagyon megijedt, egyszerűen nem hitte el, hogy ilyen létezhet.

Az elmúlt hetekben bizonyára nagyon sok családban zajlottak le hasonló beszélgetések az interneten terjedő „Kék Bálna” néven ismertté vált történetről, mely úgy hírlik, Oroszországból indult útjára. Egy 50 napig tartó „játékról” van szó, a szimpatizánsoknak közben számos veszéllyel kell szembenézniük, amelyek napról napra ijesztőbbek, majd az idő előrehaladtával már személyre szabott kihívások teljesítésével bízzák meg a megkörnyékezett fiatalokat. Ezek közül még a legegyszerűbbnek tűnők is tényleges életveszéllyel járhat. Bár megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire kell komolyan venni a Kék Bálnát, de tény, attól még jelenség.

A rendőrségre – az elmúlt hónapokban – nem érkezett bejelentés az ún. „Kék Bálna” csoport tevékenységével, illetve annak a magyarországi fiatalokra gyakorolt végzetes hatásával kapcsolatosan – olvasható az Országos Rendőrkapitányság közleményében.

Vargáné Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, a megyében a rendőrök rendszeresen tartanak előadásokat az iskolákban a biztonságos internethasználatról. Az elmúlt hetekben az Orosházi Rendőrkapitányságra is érkeztek felkérések, melyeknek a bűnmegelőzéssel, ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberek eleget tettek, illetve eleget tesznek. Orosházán eddig 2 középiskola és 5 általános iskola 26 osztálya kért és kapott a témakörben tanácsot, tájékoztatást.

Az internet számos veszélyforrást rejthet a fiatalok számára (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)
Az internet számos veszélyforrást rejthet a fiatalok számára (Illusztráció: Kecskeméti Krisztina)

Virányi Barbara gyermekpszichológus véleménye szerint a Kék Bálna jelenség egy összetett problémakörre hívja fel a figyelmet.

– A serdülőkor nagyon érzékeny időszak, hirtelen rengeteg változás következik be a gyermek életében. Amikor valaki kevésbé elfogadott és sikeres a valódi világban, akkor könnyen a virtuális térben kezd el megoldásokat keresni. A gyermeki kíváncsiság is új dolgok kipróbálására ösztönöz, de serdülőkorban sokan még nem tudják tetteik súlyát és következményét felmérni – emelte ki a szakember.


Hozzátette, az online felület mára a kamaszok természetes közege lett, míg a szülők még mindig csak megpróbálják felvenni velük a lépést. A Kék Bálna ezekkel a kamaszkori jellegzetességekkel manipulál. Hangsúlyozta, a probléma összetettségéből fakadóan a megoldás sem egyszerű, több területen igényel odafigyelést.

– A Kék Bálna egy szélsőséges példája annak, hogy az internet számos veszélyforrást rejthet a gyermekek és fiatalok számára. Tanítsuk meg a gyermeket arra, hogy több forrásból tájékozódjon, ellenőrizze az információ hitelességét. Erősítsük meg abban is, hogy egy számára kétes és kényelmetlen helyzetben képes legyen nemet mondani. A manipuláció jelenségéről is beszélgessünk vele, és ha szükséges, kérjük szakember segítségét – emelte ki Virányi Barbara.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.