- hirdetés -

Mint mondja, soha nem elégedett, de nem is a megelégedett emberek viszik előre a világot. Muszka Kálmán az egyensúlyra törekszik a család, vállalkozás, közösségi élet hármasában, saját bevallása szerint több-kevesebb sikerrel.

Békéscsabán született 1966 decemberében (mivel az orosházi kórházat csak 1967 áprilisában adták át), de tősgyökeres orosházinak vallja magát, bár azon bizonyos gyökerek egy része, nagyapja révén Székelyföldre nyúlik át. Óvoda, általános iskola Orosházán, aztán Békéscsaba, Kemény Gábor Szakközépiskola. Érettségi után irányítástechnikai technikusi oklevelet szerzett, aztán – már a vállalkozás mellett – Gyöngyösön végezte el a főiskolát, kereskedelem-közgazdaság szakon. Később még több szakmát is elsajátított.

Mindig a „maga gazdája” akart lenni és az is a mai napig. Kezdte a még sokak által jól ismert videotékával, aztán DVD-k térhódítása után jött a mai napig jól prosperáló, idén 25 éves MMD Stúdió.

Család, vállalkozás

-Feleségem, Gajdács Betti személyében az élet minden területén nagyszerű társra találtam. Akár gyermekeink, Ádám és Tamara felnevelésében, akár a vállalkozások vitelében mindig remek partner volt és maradt. Jórészt ez tette lehetővé az életem harmadik, nagyon fontos területével, Gellértegyházával és a hagyományőrzéssel való foglalkozást – kezdi a vallomást, aztán más témára vált.

170503_muszka_kalman_het_embere_001_kk

– Vállalkozásainkban mindig törekedtem az újra, a változásra, a fejlődésre, annak ellenére, hogy gondolataim inkább a konzervativizmus felé hajlanak. Nem minden újítást szeretek megalapozatlanul elfogadni. Ha csak a magyar nyelvet veszem példának: a jó, az nálam jó, és nem „király”, vagy „sirály”, de pl. egy jó technológiai újítást szívesen alkalmazok. A család, az anyagiak, a közösségi élet – lényeges az egyensúlyt, keresem is mindig, bár sokszor két végén égetem a gyertyát. Hol ettől a résztől, hol attól „lopok” egy kis időt a másik javára.

Székely gyökerek és a szülőföld

A magyarság, a nemzettudat, a hagyományok őrzése, felelevenítése fontos része ennek a bizonyos egyensúlynak. Erről így vall:

– Családunk ma is Erdélyben élő tagjaitól láttam, tanultam meg, milyen fontos az ember életében a nemzeti identitás. Becsülni, őrizni magyarságunkat. A másik ága a szülőföld szeretete. Ott gyerekeskedtem, nőttem fel a mai Gellértegyháza tőszomszédságában. Mint az ásatások megmutatták, ezen a földön éltek, harcoltak őseink. E két dolog késztetett arra, hogy barátaimmal együtt sorra lére hozzuk azokat a rendezvényeket, melyek ilyen, vagy olyan formában, de segítenek egyre több emberrel megismertetni ezeket a számomra oly fontos dolgokat.

Amikor arról kérdezem, elégedett ember-e, akkor kerül elő az igazi vezérlő elv, az igazi Muszka Kálmán. Mint mondja, soha nem elégedett, de nem is a megelégedett emberek viszik előre a világot. Az égig érő fa örökké növekszik. Akkor van baj, akkor van vége, ha már nem nő tovább. A barátai pl. akkor kezdenek aggódni, mikor egy-egy dolguk a befejezéséhez közeledik, mert pontosan tudják, hogy már a fejében alakul a következő terv. Tulajdonságai közül is elsőként a konokságot emeli ki, a következő pedig az egyenesség, nyíltság.

Muszka Kálmán megköszöni az önkéntesek segítségét (Fotó: Rajki Judit)
Muszka Kálmán megköszöni az önkéntesek segítségét, amelyet a gellértegyházi rendezvényház tető alá hozásában nyújtottak  (Fotó: Rajki Judit)

-Szeretem az egyenes, becsületes embereket, akkor is, ha más elveket vallunk. Jobb egy őszinte ellenség, mint egy kétszínű barát. A sunyiság, az alattomosság, a köpönyegforgatás visszataszít. Inkább legyek kemény penge, mint hajlékony pálca! – vallja Muszka Kálmán, aki kollégáival legutóbb a magyar majálist szervezte meg sikeresen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.