- hirdetés -

Kalocsáról származik, Szegeden végzett történelem szakon, melyhez később felvette az etikát is, 2001-től tanít a mezgében. A kérdésre, hogy miért városunkban kezdett el dolgozni, egyszerű volt a válasza: mert itt talált munkát. Az eltelt 16 év azonban bebizonyította, minden történik valamiért, hisz igaz, hogy itt talált munkát, de Orosháza azóta az otthona lett. Sok fiatal viszont neki köszönheti a zene szeretetét.

Körmöczi Zoltán 16 évvel ezelőtt, amikor tanárként elkezdett dolgozni a mezgében, amíg át nem költözött véglegesen Szegedről Orosházára, addig a kollégiumban lakott. Néhány kollégista diák megkereste azzal, hogy tanítsa meg őket zenélni, mert hallották, hogy mindig zene szűrődik ki a szobájából.

– Igent mondtam, de annyi kérésem volt, hogyha megtanulnak zenélni, akkor lépjenek is fel, mutassák be, mit tudnak. Így is lett. Kezdetben iskolai, majd városi, később már országos megmérettetésen is bizonyítottak. 2007-ben pedig vezetésével megalakult az iskola berkein belül a Szó-köz zenekar. Mindent a diákok találtak ki, a nevet, a logót, a dizájnt, ekkor is csak egy kérésem volt: igényes zenét játszanak – mesélt a kezdetekről Körmöczi Zoltán.

Körmöczi Zoltán 16 éve tanít a mezgében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Körmöczi Zoltán 16 éve tanít a mezgében (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az eltelt évek alatt folyamatosan változott a zenekar felállása, hisz a fiatalok egyszer végeznek és elkezdik a nagybetűs életet. – Sokan visszajárnak az egykori zenekar tagjai közül az iskolába, és az utcán is többen megállítanak az egykori zenészek közül és érdeklődnek a zenekar iránt. Hihetetlen öröm ez számomra, amikor helytállnak az életben és tudom, hogy a zenekarba jártak, tudom mi az, amit hozzá tett az életükhöz. Úgy érzem, sikerült a zene által értékrendet plántálni beléjük – tette hozzá Körmöczi Zoltán.

Előfordult, hogy szünetelt a zenekar, mert nem mindig voltak olyan diákok, akik erre vevők lettek volna. – Sohasem erőltettem az egészet, mindig a diákokra bíztam. A próbáink sem rendszeresek, ha felkérés van, akkor előtte gyakrabban összejövünk. Pont az a lényeg, hogy összejövünk, muzsikálunk, mert a közös zenélés összehozza a fiatalokat – vallja.

Körmöczi Zoltán maga klasszikus zongorát tanult, de nem teljesedett ki ezen a területen igazán, mert a történelem volt számára a minden. Már általános iskolában tudta, ez lesz a hivatása. A zenei vonal valamennyire azért megmaradt. Vallja, hogy a talentumokat kamatoztatni kell, ha valakinek van valami képessége, tehetsége, azon nem szabad ülni, mert mindenből valamit profitálnunk kell.

Körmöczi Zoltán (b2) a zenén keresztül összefogja az iskola diákjait és tanárait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Szó-köz zenekar egy korábbi fellépése a könyvtárban (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Vadvirág Esély Klubbal fennálló kapcsolata a Szó-köz zenekarral egy karácsonyi fellépéssel kezdődött a Platán Idősek Otthonában, ott szólította meg őket Misák Darinka, a Vadvirág Esély Klub vezetője. Első közös fellépésük néhány éve egy március 15-i ünnepi műsorhoz kapcsolódott, mely mindenki számára sokat és többet nyújtott, mint amit addig megszokhattak. Innentől több közös rendezvényen felléptek együtt, az összeszokottság és az elfogadás az első perctől érződik alakításukon, az együttzenélés ebben az esetben is bizonyítja összekovácsoló, összekötő erejét.

– Az első perctől nyitottak voltak a zenekar tagjai, gyorsan megtalálták a közös hangot a vadvirágos fiatalokkal. Sokat adnak mindenkinek ezek a közös fellépések – emelte ki.

Mint mondja, nagyon sok élmény fűzi már Orosházához, szeret itt élni. Hiszi, hogy a fiatalok nem céltalanok, hanem keresik azt, hogy mit szeretnének csinálni, a zene segít ebben, jó iránymutatás. Hitvallása a tanításban a sok szemléltetés és beszélgetés, illetve akár saját életükből vett példákkal alátámasztani a hallottakat. Véleménye szerint a tanítás is egy életvezetés, mint a zenélés.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.