- hirdetés -

A városalapítás 273. évfordulója alkalmából a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) a Harruckern emléktáblánál koszorúzott.

A Nagy Gyula Területi Múzeum falán elhelyezett Harruckern-emléktáblánál április 24-én, délelőtt tartott ünnepség a magyar és osztrák himnusszal vette kezdetét. A megemlékezésen jelen volt Várfi András, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének társadalmi megbízatású alelnöke, Dávid Zoltán polgármester, dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) első elnöke, valamint dr. Forman István a szervezet második elnöke.

Az ünnepi beszédet ezúttal a múzeum igazgatója Rózsa Zoltán mondta el, amelyben az újkori Orosházára fókuszált, Harruckern János Györgyre és fiára, Ferenc Dominikra emlékezett vissza és arra a 32 evangélikus vallású családra, akik megvetették lábukat itt.

és Dávid Zoltán polgármester (J) megkoszorúzza az emléktáblát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Várfi András (b) és Dávid Zoltán polgármester (j) megkoszorúzza az emléktáblát (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az ünnepségen elhangzott, hogy Orosháza központi szerepe a történelem legszárazabb időszakaiban sem szűnt meg. Erre évezredes, kiváló úthálózata adhat magyarázatot, hiszen a Körös-Maros közének középpontjában, gyakorlatilag megkerülhetetlen helyen fekszik. Átmenő forgalmát tekintve mindig részese volt a távolsági kereskedelemnek vagy a hadi tevékenységnek.

A városalapítás történetét mindenkinek ismerni kell

– Városunk földjének ereje, arculata évezredeken keresztül a tranzitforgalomban mutatkozott meg, mely garnizont minden korban érdemes volt kézben tartani. Ezt természetesen a kiváló férfiú, az osztrák Harruckern János is tudta, mikor hatalmas birtokára telepeseket hívott. A széles látókörű bárónak köszönhető, hogy a megfelelő embereket hívta a számukra is megfelelő helyre, ebben és felvilágosult szellemiségében rejlik zsenialitása – mondta, majd kiemelte: meg kell őriznünk Orosháza alapításának már-már misztikus történetét és el kell mesélnünk minden generációnak.

Az ünnepi gondolatokat követően az emlékezés koszorúit helyezték el a Harruckern-emléktáblánál, majd az Örömódával, az Európai Unió himnuszának dallamaival zárult az ünnepség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.