- hirdetés -

Nem mindennapi eseménynek adott otthont Orosháza szombaton. A Nemzetközi Szent György Lovagrend lovagavatási ceremóniáját tartották az evangélikus templomban.

A Nemzetközi Szent György Lovagrend néhány éve vezette be, hogy nem Budapesten tartják a lovagavatási ceremóniát, hanem az ország különböző városaiban, ez alkalommal Orosháza vállalta a nívós esemény megszervezését, melyet minden évben Szent György napjához legközelebb eső szombaton tartanak.

A lovagrend tagjai április 22-én a Városházánál gyülekeztek, majd vonultak át az evangélikus templomhoz, ahol az Ökumenikus áhítat után ütötte lovaggá az avatásra váró 21 novíciust lovag Moro Ákos, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Nagypriorja. Békés megyéből ez alkalommal a békéscsabai Shihan Gregor László hétdanos mestert avatták lovaggá.

21 novíciust avattak lovaggá az Evangélikus templomban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
21 novíciust avattak lovaggá az Evangélikus templomban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Antal László, a Nemzetközi Szent György Lovagrend Békés megyei priorjától, az esemény főszervezőjétől megtudtuk, évente egy alkalommal tartanak lovagavatást, melyre az ország minden pontjáról érkeznek a lovagrend tagjai. A Nemzetközi Szent György Lovagrend kormányzótanácsa hét főből áll, a megyei vezetői pedig a priorok, akik szintén részt vesznek a kibővített kormányzóüléseken.

Az ünnepség keretében több lovag, a lovagrendben végzett lelkiismeretes munkájáért kitüntetést vehetett át.

A Szent György Lovagrend 1326-ban kelt Alapító Okirata szerint I. Károly király, valamint II. (Piast) Bolestaw toszeki herceg, esztergomi érsek és valamennyi egyházmegyei érsek és püspök pártfogó jelenléte és jóváhagyása folytán, a lovagok önkéntes társulásával Esztergomban, az esztergomi káptalan előtt jött létre. A pápai áldásra a Szent György Lovagrend nemzetközi szervezetének több mint 600 évet kellett várnia. 2009. november 18-án  XVI. Benedek pápa megáldotta azt a Bibliát, amelyet a rend a lovagok avatásánál mutat fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.