Zöldágjárás az Uzsoki ovisokkal

Kedves színfoltot varázsoltak az Uzsoki ovisok péntek délelőtt az óvoda környéki utcákra. Egy régi néphagyomány, a zöldágjárás felelevenítésével köszöntötték a tavaszt, az újjá éledő természetet. Tették ezt énekkel, körtánccal, játékkal.

A csajla kalapos “legények” és a copfos, piros masnis leányok dalától, jókedvétől volt hangos az Uzsoki és a Szent István utca április 21-én, délelőtt. Csütörtökön kis szülői segítséggel készítették el a gyerekek a zöld ágakat, bukszusból, borostyánból, mogyoróvesszőből, és virágokkal díszítették. Ma ezek alatt énekeltek, táncoltak.

 

Ha az Uzsoki utcai óvodásokon múlik, akkor most már valóban jön a tavasz (Fotó: Rosta Tibor)

Ha az Uzsoki utcai óvodásokon múlik, akkor most már valóban jön a tavasz (Fotó: Rosta Tibor)

– Elsősorban a Dunántúlon, Zala megyében volt szokás, hogy így tavasz idején, vasárnapokon a legények és a lányok zöld ágakat készítettek, végig járták a falu utcáit, a kiszélesedésekben (kereszteződésekben) megálltak, énekeltek, táncoltak. Így köszöntötték a tavaszt. Az óvodás gyerekek szerencsére minden szépre, jóra nyitottak, így ezen a vidéken is meg tudjuk mutatni ezt a hagyományt – tudtuk meg Kissné Csizmadia Gyöngyi óvónőtől.

Jó volt látni az apróságok mosolygós arcát, ahogy – életkorukra jellemzően – önfeledt, felhőtlen boldogsággal keringtek, toppantgattak és percnyi kétségünk sem lehet ezután, hogy a tavasz most már végleg megérkezik és velünk is marad, hiszen egy ilyen köszöntőnek még ez a gyönyörű évszak sem tudhat ellenállni.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás