- hirdetés -

Ezzel a mottóval rendezte meg az Egységes Szociális Központ Vadvirág Esély Klubja és a A “Vadvirág” Gyermekeinkért Alapítvány csütörtökön az akadályozottsággal élők kulturális találkozóját a művelődési központban.

Sokszínű, értékteremtő és lélekemelő – röviden így jellemezhetnénk az Aranymasni találkozót, aminek legfontosabb célja, hogy bemutatkozási lehetőséget nyújtson az akadályozottsággal élőknek, megmutathassák mi mindenre képesek.

– A művészeti oktatás az akadályozottsággal élők számára olyan terület, ahol varázsütésre megszűnik az akadály, a személyiség teljes fényében felragyog. Átlagon felüli képességek bontakoznak ki, mellyel élményt nyújtanak másoknak is – hangsúlyozta Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke.

Dávid Zoltán polgármester beszédében azt a kitartó munkát, akaratot emelte ki, ahogyan ezek a fiatalok készültek hónapokon át. – Bár ez egy verseny, itt mindenki csak győztes lehet – méltatta a városvezető. Majd köszönetet mondott a felkészítőknek is.

Az Aranymasni túlmutat Orosházán, sőt, országosan is ismert és példamutató - mondta Bogárné Kiss Ildikó (Fotó: Rosta Tibor)
Az Aranymasni túlmutat Orosházán, sőt, országosan is ismert és példamutató (Fotó: Rosta Tibor)

Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője köszöntőjében a találkozó fontosságát hangsúlyozta. – Mindannyian tudjuk, hogy az erő nem testi, vagy más képességekből fakad. Forrása mindig a rendíthetetlen akarat. Ezzel a mindent elsöprő, és tiszteletet érdemlő akarattal találkozhatunk a mai napon minden egyes produkció során. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Varga Imre, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Gyógypedagógus Intézetének szakfelelőse, címzetes főiskolai tanár is, aki az esemény jelentőségéről szólt, hisz hozzájárul a társadalmi tudat formálásához. – Az Aranymasni túlmutat Orosházán, sőt, országosan is ismert és példamutató – nyilatkozta.

Közös remeklés a színpadon

A vadvirágosok két produkciót adtak elő. Az egyiknél, 3 intézmény – Eötvös katolikus iskola, a Kossuth Lajos Szakképző Iskola Szó-köz zenekara és a Vadvirág Esély Klub – közösen szerepelt a színpadon, a „Mit tehetnék érted?” című számot mutatták be, különleges előadásban; jeleléssel, énekkel, tánccal, prózában. A második egy bohózat volt. A találkozóra az Eötvös katolikus óvoda is készült egy megható műsorral.

Az Aranymasnira 16 intézményből jelentkeztek résztvevők, akik több kategóriában – vers, próza, tánc, színjátszás – mutatkoztak be. A színházterem is megtelt nézőkkel, több mint négyszázan tekintették meg a produkciókat. A találkozó keretében képzőművészeti kiállítást is rendeztek, hogy azoknak is teret adjanak a bemutatkozáshoz, akik szerepelni nem szeretnek, vagy nem tudnak, de kézügyességük jó.

Eredmények:

Képzőművészeti pályázat:

1. Szabó Ferencné: „Grafika”
2. Rácz János: „Pasztelfestmény” Mezőberény, Mécses Egyesület
3. Jónás Zoltán: „Gyöngygoblein” Békéscsaba, Szociális és Gyermekvédelmi Központ
Különdíj: Kacsala Norbert: „Szülővárosom Orosháza az én szememmel”, Vadvirág Esély Klub

Színpadi produkciók:

1. Derekegyház Aranysziget Ápoló Otthon: Matróz tánc
2. Szeged Makray Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye : Dzsungel könyve
3. Orosháza Vadvirág Esély Klub: „Fogyókúra” bohózat

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.