- hirdetés -

Orosházán is elindult a jelentkezés „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei nevű országos versenyre. Az önkormányzat több kategóriában várja minden konyhakerttel, gyümölcsössel rendelkező egyéni kertművelő és közösség nevezését.

A karcagi alpolgármester, Kovács Szilvia által létrehozott programhoz az idén első alkalommal csatlakozott az orosházi önkormányzat. Nemrégiben az Együttműködési megállapodást is aláírták, így a város képviseletében Dávid Zoltán polgármester meghirdette versenyt.

A versenybe egyszerű, de akár ötletesen kialakított konyhakertekkel is nevezhetnek az ingatlantulajdonosok (Forrás: kertvarazs.hu)
A versenybe egyszerű, de akár ötletesen kialakított konyhakertekkel is nevezhetnek az ingatlantulajdonosok (Forrás: kertvarazs.hu)

A kezdeményezés célja, hogy a kertművelők munkája a versenynek köszönhetően kellő elismerést kapjon, példájuk nyomán minél többen alakítsanak ki és műveljenek konyhakertet, hogy az évszázadok során összegyűlt tudás, tapasztalat tovább öröklődhessen a generációk között. Emellett ösztönözze a lakosságot arra, hogy saját, rokonai vagy barátai udvarán, kertjében alakítson ki konyhakertet, gondozza azt, termesszen benne maga és családja számára minél több zöldséget és gyümölcsöt.

„Hasznos rovarokat a kertbe!”

Ez az idei év kiemelt témája, ezért külön előny, ha a kertművelők minél több hasznos rovart csalogatnak be a kertjükbe és tartanak ott. Életteret biztosítanak nekik különböző „rovarszállók”, „darázsgarázsok” vagy egyéb rovarbarát helyek kialakításával, illetve minél több mézelő növényt termesztenek a méhek számára.

A részvétel egyetlen feltétele, hogy konyhakerti zöldségeket, gyümölcsöket termeljen a kertművelő saját vagy bérelt földterületen. Nevezni hét kategóriában Balkon, Mini, Normál, Zártkert 1. zöldséges, Zártkert 2. gyümölcsös és Zártkert 3. vegyes, valamint Közösségi kategóriákban lehet.

Akár egy balkon is elegendő a kertészkedéshez (Forrás: Bálint Gazda honlapja)
Akár egy balkon is elegendő a kertészkedéshez (Forrás: Bálint Gazda honlapja)

A Balkon kategóriában a legkisebb, vagyis az erkélyen cserepekben, ládákban kialakított ágyásokkal indulhatnak a résztvevők, a Mini az 50 négyzetméter alatti, a Normál az 50 négyzetméter feletti konyhakerteket jelenti. A három Zártkerti kategóriát a csak zöldséget, csak gyümölcsöt, illetve a kettőt vegyesen termesztők számára írták ki. Közösségként azok a csoportok, óvodák, iskolák, szervezetek, lakóközösségek indulhatnak, amelyek együttes erővel művelik kertjeiket.

Gyommentes, hasznos, több generációs

Elvárás a jelentkezőktől, hogy kertben minimum öt, erkélyen, balkonon pedig öt edényben elhelyezett három különböző növényt termesszenek, amelyeket szabadon megválaszthatnak. A megművelt kert legyen egyszerűen, vagy akár ötletesen kialakított, szép, megfelelően gondozott, gyommentes és hasznos, rendezett környezet vegye körül.

A megtermelt zöldség/gyümölcs minősége szintén szempont, a vegyszert használóknak kötelező a naprakész és szabályos Permetezési naplót vezetniük. Előnyt élvez a komposztálás, öko/bio módszerek alkalmazása, öntözésnél az esővíz használata, madáretető, -itató, -odú kihelyezése, minél többféle fűszer és gyógynövény termesztése, valamint, ha a kertet több generáció műveli.

Jelentkezni 2017. május 20-áig lehet, 5900 Orosháza, Szabadság tér 4-6. 2. emelet 9. irodában, valamint  a www.alegszebbkonyhakertek.hu oldalon. A részletes versenykiírás itt érhető el.

A zsűri a verseny ideje alatt szívesen veszi a fotókat a balkonokról, kertekről, amelyeket május 1-je és augusztus 15-e között, előzetes időpont egyeztetés után két alkalommal tekint meg. A helyi eredményhirdetés szeptember 1-jén lesz.

A helyi győztes az országos első díj várományosa is lehet

A helyi zsűri döntése alapján kategóriánként az első helyezett kerteket/balkonokat jelölhetik Magyarország legszebb konyhakertje országos díjra. A díjakat az országos zsűri döntése alapján a 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron (OMÉK) 2017. szeptember 24-én dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kovács Szilvia programigazgató adja át a díjazott kertművelőknek.

Várják minden kertművelő jelentkezését, aki szívesen megmutatja, hogyan műveli konyhakertjét, gyümölcsösét!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.