- hirdetés -

Idén is több akcióval irányította rá az ittas közlekedés veszélyeire a figyelmet a rendőrség. Az egyik a Diáktanyán várta – elsősorban – az érdeklődő fiatalokat, akik Kis Rozália vezetésével az úgynevezett részeg szemüveget próbálhatták fel, átélve ezzel azt az állapotot, amikor az alkohol miatt már nem képesek uralni mozdulataikat.

Stílszerűen a nézését, meg a járását befolyásolta a szemüveg a vállalkozó kedvűeknek. Érkezésünkkor éppen Bobvos András botorkált fején az eszközzel, biciklijébe kapaszkodva, aztán merészen nyeregbe is pattant. Inkább kevesebb, mint több sikerrel.
– Mindenből kettőt láttam és még, ami középen volt, amiben úgy biztosabb voltam, azt is homályosan. Biciklizni is nagyon rossz volt, mert mindig lementem a járdáról, nem tudtam egyenesben tartani, folyton elveszítettem az egyensúlyomat – ecsetelte tapasztalatait.

Inkább elkerülöm az italt!

A 12 éves Csabai Józsefnek hasonló élményben volt része bicaj nélkül is.
– Nagyon furcsa és nehéz benne menni, feldolgozni, hogy mi van körülöttem, mi milyen messze van. A támasztót is nagyon durván kerestem, mert egyszerűen alig lehetett látni. Biciklizni azért nem mertem, mert nem voltam annyira magabiztos, de így is nagyon nagy élmény, hogy ki tudtam tapasztalni, milyen érzés részegnek lenni – mondta és gyorsan hozzátette, nem szeretné élesben is átélni, úgyhogy inkább elkerüli az italt.

Semmi nem ott volt, ahol lennie kellett volna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Semmi nem ott volt, ahol lennie kellett volna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A szemüveg megközelítőleg másfeles alkoholszintnek megfelelő tüneteket produkál egy felnőtt embernél. Pont ezért minimum 12 éves gyerekeknek engedik kipróbálni.
– Akkor már az agyi idegrendszerük is hozzááll ehhez a szemüveghez, ugyanis amikor felveszik, a szemüveg a látáson keresztül az egyensúlyt bontja meg, a hallójáratban lévő egyensúlyi szerv működését borítja fel. Józan aggyal, de részeg szemmel közlekednek most.

A gyermekjáték se gyerekjáték

Ebbe már Kis Rozália főhadnagy avatott be minket, majd további próbatételek elé állította a kíváncsiakat. Egy forma- és színfelismerős gyerekjátékot kellett kirakniuk időre először a szemüveg nélkül, majd „ittasan”. Az egyszerű feladat remekül bemutatta, mennyit romlik a koncentrációképesség az alkohol hatására. Volt, aki folyton mellényúlt az alakzatoknak, nem találta el a pontos helyüket, és akadt, akinek már azzal is gondja volt, hogy a széket megtalálja, amire le kellett ülnie.

Ahogyan ittasan is – mondta Kis Rozália, aki szerint a húsvéti ünnepek közeledtével különösen fontos felhívni a figyelmet az alkoholos befolyásoltság veszélyeire.

– A gyerekek is érezzék annak a súlyát, hogy ittasan járművet vezetni, legyen az kerékpár, legkisebb jármű, illetve olyan személy mögé ülni, aki alkoholt fogyasztott gépjárművezetés megkezdése előtt, tilos. Ne próbálkozzanak vele az életük során – hangsúlyozta.

A rendőrség idén is fokozottan ellenőriz az ünnepek alatt, elsősorban az ittasságot és nem csak a gépjárművet vezetők, de kerékpárral közlekedők esetében is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.