Gazdafórum: napirenden az egységes kérelmek és a zöldítés

A Pacsirta utcai Pártok háza nagytermében gyülekeztek hétfő este a város és térsége gazdálkodói, hogy az aktuális kérdések között a legavatottabb szakértők segítségével igazodhassanak el. A témák között szerepelt az egységes támogatási kérelmek benyújtása, az ezzel kapcsolatos lehetőségek, határidők, a zöldítés fontossága, és a földhivatali eljárások változása.

Több, mint nyolcvan érdeklődő hallgatta meg a Békés Megyei Kormányhivatal Orosházi Járási Hivatal tájékoztatóját a gazdákat érintő járási hivatali hatáskör- és feladatváltozásokról, illetve a foglalkoztatást elősegítő támogatási lehetőségekről. Az Orosháza és Térsége Gazdakör által szervezett április 10-i programon elhangzott az is, hogy már mérhető hatásai vannak a bevezetett zöldítési előírásoknak.

Előadást tartott Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Előadást tartott Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője is (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A zöldítésnél lehetőség van a gabona betakarítása után elvetni olyan növényeket, melyek az őszi időszakig még meg tudnak nőni. Ezeket az őszi munkák során bedolgozzák a talajba, jelentősen javítva ezzel a talaj tápanyag tartalmát, struktúráját – ismertette a legfőbb tudnivalókat stábunkkal Horváth József gazdaköri elnök, majd a fórum keretében a zöldítési program eredményeit Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője vázolta fel.

A falugazdászok segítenek

A gazdákat leginkább érdekelő téma az egységes támogatási kérelmek beadásának határidői, módjai, e területen Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese tartott előadást Orosházán. Felhívta a gazdák figyelmét a falugazdászok segítő munkájára a kérelmek intézésében, jelezve, fontos, hogy az őstermelői igazolvánnyal együtt érkezzenek, ezzel itt Orosházán is élhetnek a termelők. Papp Gergely vázolta a támogatási rendszer követelményeinek 2020 utáni, a következő uniós költségvetési időszakban várható változásait is.

Természetesen a fórum résztvevői feltehették kérdéseiket is a témák szakértőinek. Az előadások alaposak és mindenre kiterjedők voltak ezen az estén, így kérdés már nem sok maradt. A gazdafórum a késő esti órákban ért véget.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás