- hirdetés -

A világhírű virtuóz június 11-én nagyszabású hangversenyt ad az evangélikus templomban. (x)

„Abban a világban, amelyet túl sokáig uraltak beszűkült képzeletű, szerény tehetségű és rossz technikájú orgonisták, a 22 esztendős Varnus Xaver, ki tehetségnek, virtuozitásnak és képzelőerőnek egyaránt bővében van, gyorsan rajongókra lel majd.”

E sorok a híres zenekritikus, Arthur Kaptainis tollából jelentek meg a Montreal Gazette hasábjain, 1986. augusztus 21-én. Húsz esztendővel később pedig így írt Fáy Miklós, a Népszabadság  és a Csillag születik kritikusa:

„Xaver tud beszélni az emberek nyelvén, elérte, hogy koncertjeire ezrek legyenek kíváncsiak, ha van valaki, aki vonzóvá tudja tenni a klasszikus muzsikát, akkor ő az. Orgonálni tud, művelt is, minden szempontból modern figura, aki személyével tudja bizonyítani, hogy Bachot nem csak az Élet vesztesei hallgatnak, akik mindenről lecsúsztak, és cserébe valami titkos körben bizonygatják maguknak és egymásnak, hogy azért ez az igazi, nem pedig a csalóka látszat”.

Különleges alkalom

A világhírű virtuóz húsz esztendő után visszatér Orosházára, és június 11-én nagyszabású hangversenyt ad az evangélikus templomban, amelyen, világelsőként, felhangzik majd Bach Máté Passiójának és Ravel Bolerójának két orgonára írott változata, amelyekben az ifjú csodaorgonista, Barnkopf Balázs játszik együtt a Mesterrel. E különleges alkalomra egy nagy, amerikai koncertorgona is érkezik majd.

170409_varnus_xaver_koncert

Sűrű volt Xaver elmúlt 15 éve. 2004-ben négyezer ember és a királyi család előtt koncertezett a Canterbury-i székesegyházban, 10 esztendeje pedig a Művészetek Palotája orgonáját avatta fel. 2010-ben a magyar állam által adományozható legmagasabb civil kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét vehette át, 2013-ban pedig telt házas, ünnepi koncertjeivel ő nyitotta meg a Berlini Dómban a Berlini Nyári Fesztivált, majd októberben a Toledói Nemzetközi Orgonafesztivált.

27 ország 3 ezer hangverseny

2014-ben őt kérte fel Fischer Iván a 30 éves Budapesti Fesztiválzenekar Bach-maratonjának nyitókoncertjére. De azt a bizonyos nagybetűs Koncertet, amelynél nagyobb tisztesség nem érhet muzsikust e földi létben, 2014 augusztusa tartogatta számára: 50-dik születésnapja alkalmából a nagy Bach sírja fölött adott telt házas hangversenyt a lipcsei Tamás-templomban.

170407_varnus_xaver„Orgonisták irigységtől remegve állították, hogy érdektelen számukra Varnus Xaver művészete, ám titokban mégiscsak őt hallgatták. Hatása oly nagy korunk orgonistáira, hogy senki nem állhat meg mellette, így az újak nem a követésében, hanem ellenében próbáltak sikerekhez jutni” – írta róla Faludy György, a költőfejedelem.

Varnus Xaver 27 országban több mint háromezer hangversenyt adott életében. Övé a zenetörténet egyetlen négyszeres platina orgonalemeze, amelyet a SONY a Művészetek Palotájának nagyorgonáján rögzített, YouTube felvételét pedig 5 millióan nézték meg. 

Arról, hogy gyermekkora óta miért ragaszkodik ennyire Bach zenéjéhez, Xaver ezt mondta:

Volt a barokk zene, volt Bach, és a kettőnek szinte semmi köze sem volt egymáshoz. Tapintatosan hallgatunk róla, hogy a néhány nagy – Handel, Vivaldi, Telemann – mögött az elviselhetetlenül középszer siserehada tenyészett a barokk korban. Minden nyeszlett fantáziájú városi zeneigazgatócska elemi kötelességének érezte, hogy fércművein keresztül saját, személyes unalmát kiterjessze az emberiség rá eső szeletére. S ekkor, valamely megmagyarázhatatlan természeti jelenségként egyszer csak színre lép Bach, az egykori pozsonyi molnár, Veit Bach dédunokája, aki, mint egy bűvös prizma, magába tükrözte az európai zene őt megelőző ezer esztendejének eszenciáját, és előrevetítette azt, örökre meghatározva a zene fejlődését. Isten hangja volt ő, nem vitás: Jézus és Shakespeare mellett az egyetlen szóvivő az egész emberi történelmében, aki soha nem hazudott. Igaz, akinek  a hangját közvetítette, az sem.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.