Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Púposra megrakott szemetes konténer, zsíros kenyér, paprikás krumpli

Orosháza horgász egyesületei – most először – összefogást hirdettek. A Kinizsi HE által szervezett napon mind eljöttek és együtt munkálkodva tették szebbé, szemétmentessé kedvelt horgászvizeink környezetét.

Címszavakban ennyi, de sokkal több és értékesebb dolog történt szombat délelőtt a Béke Homokbánya tó mellett a horgász környezetvédelmi napon. Mint arról nemrégiben hírt adtunk.

Reggel a Kedvenc Sporthorgász Egyesület libazsíros friss kenyérrel, lila hagymával és egy kis itókával látta vendégül az összegyűlt 43 horgászt. Ezután kiosztották a szemetes zsákokat és elindult a munka.

Kevesebb a szemét

Stübe Ferenc a Kinizsi HE képviseletében összegzésképp elmondta, hogy kevesebb a szemét, mint az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy javult a horgászok fegyelmezettsége és szigorodtak az ellenőrzések.

– Szemetes helyre leülni és ott horgászni tilos. Aki megteszi, az ellenőrök bevonhatják a területi engedélyét és mostanság ezt már nem csak ígérgetik, de meg is teszik. Ez az egyik oldal, a másik pedig, hogy sokkal kellemesebb kulturált, tiszta környezetben hódolni szenvedélyünknek és ezt egyre többen, az ellenőrzésektől függetlenül is belátják – emelte ki az egyesület képviselője.

Teli szedték a konténert a szorgalmas horgászok (Fotó: Rajki Judit)

Teli szedték a konténert a szorgalmas horgászok (Fotó: Rajki Judit)

Kevesebb szemét ide vagy oda, azért egy púpos konténernyi csak összegyűlt. Miközben a társadalmi munkát vállalók szedték a szemetet, a pihenő háznál készült a kinizsisek jóvoltából a füstölt kolbászos paprikás krumpli, melynek elfogyasztásával ért véget a közös környezetvédelmi akció.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • azember

  Ja, hogy nem szemetelni tilos, csak szemetes helyre beülve horgászni! A Gyopárosi tavak partjain se a tó körül sétálók irtják le a nádat és szemetelnek a kiszemelt horgászási helyeken! Van néhány szép fotóm ezekről. Persze ez utóbbi a Déli tó kivételével nem kijelölt/átadott horgász tó, tudomásom szerint. Ezért itt az üzemeltetőknek kellene úgy helytállni, hogy a partok karbantartásának elhanyagolt állapota és az évenkénti szakszerűtlenül barbár nádvágás látványa ne csábítsa a szemetelőket azzal, hogy itt már úgyis mindegy!

 • Rácz József

  „Az elmúlt néhány év gyakorlatával ellentétben idén örvendetes összefogás látszik kialakulni a horgász egyesületek között, melynek élén a két “nagy”, a Kinizsi és a Kedvenc HE állnak. Ennek első szép példája lehet az április elsejére szervezett környezetvédelmi nap. Ilyenkor a horgászok összegyűlnek és a vízparton rendet tesznek. Összegyűjtik a szemetet, és egyéb oda nem illő dolgokat, hogy mire a valódi “nagyüzem” a horgászatban beindul, egy szebb és kulturáltabb környezetben tölthessék szabad idejüket.”
  /Forrás: oroscafe 2017.03.30./

  Nos, ha az ember egy sporthorgászt képzel maga elé, akkor szemei előtt egy természetszerető, a természeti környezetre tisztelettel tekintő, a természet szépségeit megőrizni mindenkor képes és hajlandó embert lát.

  Ám a mi horgászaink – akik magukat ráadásul még sporthorgásznak is „nagyítják” – évről – évre konténerszámra gyűjtik össze a vélhetően döntően maguk által szétdobált szemetet, mely tevékenységet mindeközben még képesek – a fentieket olvasva – egyfajta sikerként, érdemként, becsületbeli dologként eladni.

  Szóval, a mi „sporthorgászaink” büszkén vállalva hirdetik, hogy mily kedélyesen gyűjtik konténerszám az eldobált szemetet, miközben annak – vélhetően jó részét – éppen Ők voltak szívesek szétdobálni.

  Nos, ehhez a “sporthorgászi” gondolkodáshoz, magatartáshoz csak gratulálni lehet!

  Persze adódik a kérdés – már ha az ember képes a horgászbot végénél tovább látni és gondolkodni – hogy vajon mi történne, ha nem dobálnák szét a szemetet, hanem rögvest oda tennék, ahová az való?

  Ó, én ostoba! Értem már!

  Hiszen ha így lenne, akkor vajon „sporthorgászaink” hol találnának apropót arra, hogy egy kicsit itókázzanak, hogy zsíros kenyeret egyenek, vagy füstölt kolbásszal megbolondított paprikás krumplit?

  Természetesen, mint mindig, most is Tisztelet a kivételeknek!

  Stübe úrnak – ha megengedi – egy gondolat:
  Az, hogy szemetelünk vagy sem, az nem „fegyelmezettség” kérdése, hanem intelligencia, neveltetés, és kulturáltság kérdése, és ez alól az sem adhat felmentést, hogy városunk utcái, terei, a városból kivezető utak melletti árkok állapota, egy kulturáltabb ország hasonló nagyságú városának pöcegödrével sem képes felvenni a tisztasági versenyt!

  Rácz József
  2017.04.03.

 • Vágó Gyula

  Nem hinném, hogy az a 43 fő dobálná szét a szemetet, akik a környezetvédelmi napon részt vettek. Sőt, biztosan állíthatom is ezt, ugyanis kb 90%-ukat ismerem személyesen. Egy részük nem is jár az orosházi tavakra horgászni. A szemetelősök jellemzően nem szoktak megjelenni a szemétszedésen.. esetleg a parton horgásznak közben.

 • Vágó Gyula

  A Gyopárosi tórendszer mind a négy tava nyilvántartott horgásztó.

 • azember

  Rendben. De legyen olyan szíves és tájékoztasson, hogy mikor döntött erről a képviselőtestület? Legyünk konrétak!

 • azember

  Hanem kik?

 • Vágó Gyula

  A fennmaradó néhányszáz horgász némelyike.

 • azember

  Miért hagyják? A tavakat horgászegyesületeik nem tulajdonolják, de szerződéses használata során kötelezettségeik vannak! Ebből a nézőpontból a néhány száz némelyikek is Önök!

 • Jozsef Gombár

  Ez így van,hogy pont azok az emberek szedik a szemetet akik nem szemetelnek!De meg nyugtatok mindenkit semmi nem változik, nem a horgászhely lesz szemetes hanem a nádas ha megnő.

 • Rácz József

  Kedves Vágó Gyula!

  Bocsásson meg, de én egyetlen betűvel sem mondtam azt, hogy az a 43 fő dobálta szét a szemetet, akik azután összeszedték!

  Nem mondtam, sőt, ahogy olvashatja, kiemeltem mondandómban, hogy „Tisztelet a kivételeknek!”

  Dehogy megoldási javaslattal is éljek, van egy nagyon kedves a barátom – no, Ő nem Orosházi – aki szintén tagja egy horgászegyesületnek, és náluk sok egyéb mellett van egy szabály, melynek értelmében minden hónapban – télen is – egyfajta forgórendszerben mindig másoknak kell a környezetet rendbe tenni, és ha azt az illető nem teszi meg, akkor vagy plusz befizetéssel kvázi megváltja a saját munkaidejét, vagy ha erre nem hajlandó, akkor kizárják a tagok közül!

  Ezzel a módszerrel egy éven belül olyan eredmény tudtak elérni, hogy lényegében megszűnt a szemetelés, ugyanis bár döntően neveletlen a Magyar, de lusta, meg anyagias is, így csak addig marad “neveletlen” amíg saját “neveletlenségének maradványait” nem neki kell megfizetni, vagy eltakarítani.

  Ha jól tudom, a két egyesületben több mint 1500 tag van.

  Biztos vagyok abban – mivel jómagam is évekig elkísértem az itt is megszólalók egyikét horgászgatni, persze csak nézelődőként – hogy egy jelentős részük érdemtelenül.

  Ám egy dologban biztos vagyok!
  Amíg Ön, és lelkes, lelkiismeretes barátai takarítják el mások szemetét, addig azok a „mások” újra meg újra odaszemetelnek!

  Volt egy javaslatom, és amíg nem tudnak jobbat, tegyék azt!

  Tisztelettel:
  Rácz József
  2017.04.04.

 • Vágó Gyula

  http://www.khesz.hu/node/31
  Hogy mióta azt nem tudom, de amióta én horgászom rajta, azóta biztosan.

 • Vágó Gyula

  Az Ön által javasolt megoldás működőképes a korlátozott létszámmal működő egyesületi tulajdonú vizeknél, ahol a tagság feltétele a fent vázolt aktivitás is.

 • azember

  Az a “mióta horgászik” mikortól számolandó? Ezt csak tudja? Hogy tisztázzuk: Én nem a bányatavakról beszélek, hanem a Szentesi úttól É-ra lévőkről!

 • Rácz József

  Kedves Vágó Gyula!

  Egy frászt!
  A dolognak semmi köze nincs a létszámhoz!
  Először is úgy gondolom, ki lehet azoknak a tavaknak a partjára menni egyszerre akár 150-200 főnek is, sőt!
  Másrészről ennek a “gyakorlatnak” a lényege nem a tényleges szemétösszegyűjtés, hanem a rendszerre, kötelességre, felelősségre való kvázi “nevelés”!

  A dolog lényege tehát nem az, hogy összeszedjük a szemetet, hanem az, hogy olyan helyzetet teremtsünk, ami szükségtelenné teszi a szemét összeszedést!

  Ehhez pedig egyértelművé kell tenni a tagoknak, hogy nem lehet szemetelni kvázi “büntetlenül” mert előbb – utóbb össze kell azt szedni, és mivel mindenkire sor kerül akár tetszik, akár nem, így higgye el nekem, olyan szépen leszoknak a szemetelésről, hogy öröm lesz nézni!

  Bocsásson meg, de az Ön véleménye az – ami azáltal, hogy kifogást keres, határozott lépések helyett – táptalajául szolgálhat a jelenlegi gyakorlat további fennmaradásához!

  Önöknek joga van olyan szabályrendszert működtetni, mely rendezi ezt az öröktől létező problémát!

  Akinek pedig ez nem tetszik, annak ellehet tolni a biciklit!

  Talán ezzel a rövidke magyarázattal, érthetőbbé válik a dolog mibenléte!

  Üdvözlettel:
  Rácz József
  2017.04.05.

 • Vágó Gyula

  Nekem ez ügyben annyi szavam van, mint Önnek. Esetleg próbálja meg a megfelelő fórumon felvetni az ötletet.

 • azember

  ???

 • azember

  A Gyopárosi tavak vízminőség javító programjából:
  1./ A tavak rekonstrukciójának keretében – 1994-től 2002-ig – az üdülőtavi hasznosításnak megfeleő beavatkozások elvégzése mellett döntött a város. Első ütemben került sor a Középső tó medrében felhalmozódott fenékiszap eltávolítására és az Északi tóból a szigetig(PHARE tám. pályázat). Az iszap a hidraulikus úszó kotrótól a Déli tó Szentesi úti felét töltéssel leválasztva kialakított – már részben feliszaposodott – meder területén került kiülepítésre, amit egy további kereszttöltéssel védtünk le a Középső tó irányában. Ezt követték a Középső- és az Északi tó partrendezési munkái, melyek során került sor a parti nádsávok és a nádas sziget rendezésére/szabályozására, majd a továbbiakban a Középső tó Fürdő oldali partja két szakaszának(É-i és D-i) kimélyítésére és cölöpsoros kialakítására. Időközben folyt a Fürdő vízgazdálkodási/vízforgalmi rekostrukciója is, mely a tavakat az un. túlfolyó- és csurgalékvizektől való megszabadítását is célozta, a Kakasszék-Szentetornyai csatorna felé vezetve. Ennek első ütemű megvalósítása keretében lett kialakítva az Északi tavi cölöpsoros partszakasz, mintegy közrefogva a vízbevezetést. Ezt követően sor került a Kakasszék -Szentetornyai csatorna Kerek tóig vezető szakaszának betonburkolatos szabályozására és a Kerek tó töltésses kettéválasztására(egyéb szomszédsági érdekek)is, a csurgalékvizek fogadására és továbbvezetésére alkalmasan. Ezt követően a Fürdő csurgalékvizei elvezetéséhez második ütemként került sor újabb csőszakasz építésével az É-i tavi bevezetés megszüntetésére. Pár év telt el, mikor is újabb pályázattal segítve következett az Északi tó fenékiszapjának eltávolítása. Utolsó elemként sikerült sort keríteni a Déli tó – átmenetileg a két másik tóból kitermelt iszaptárolásra is használt(vízjogi engedéllyel) – Szentesi út felé eső meder részének az eredeti geometriai méreteket közelítő, de a tavak elsőrangúan üdülőterületi hasznosításának céljához/tervéhez igazodó helyreállítására, ahonnan a kitermelt földet a még akkor üzemelő Vásárhelyi úti kommunális hulladéklerakóhoz szállíttattuk, amit ott a rétegelt szemét depónia takarására használhattak fel.
  A Déli tónak ezt a Szentesi út felé eső felújított meder részét adta az Önkormányzat minegy 10 éve a Kinizsi Horgász Egyesületnek használatba.
  Meg kell itt még említeni, hogy a tavak vízminőségének javítását segítendő sikerült egy környezetvédelmi pályázattal támogatva a Déli tó K-i partaihoz közeli Napsugár úti üdülőterületi beépítés szennyvíz hálózatát kiépíttetni, ami a tavat a felszín alatt felé áramló szikkasztott szennyvizek beáramlásától mentesítette(ez ráköthető volt az 1990-ben – már ugyancsak az üdülőterület és fürdő fejlesztése, valamint a tavak vízminőségének javítása érdekében – megépített, a szennyvíztisztító telepre csatlakozó, 4,2 km hosszú nyomás alatt működő távvezetékre).
  2./ A horgászat: Féltem a tavakat, amit a fentiekben olvashatók azt hiszem indokolnak. Féltem, mert több mint 10 éve az Önkormányzat nem tett semmit a vízminőség további javítása érdekében. Féltem innetől még jobban, mert mint e platformon kiderült, a tavak a horgászat prédájává is válnak, a tapasztalt használati hozzáállással. Féltem mert nem látszik ebben az Önkormányzat érdekeltsége. De legjobban és alapvetően azért féltem, mert jó vízminőségi tavak nélkül a köré épített létesítmények kulturált kikapcsolódási és turisztikai vonzóerő tekintetében egy bizonyos szintet(ami legfeljebb a középszerűség) nem tudnak meghaladni, mert meghatározó lételemük az a természeti környezet/potenciál, amit most hagynak maguk alól kipusztulni! A tavak és közvetlen környékük.
  – Megjegyzés: A lényegében a tavakra alapozódó üdülőterületi fejlesztésnek csak a fizikális megvalósítási folyamatát írtam le, a vízminőség alakulás/befolyásolás(alföldi szikes tavaink) szakterületébe itt nem léptem be, ugyanúgy mint a fürdőfejlesztés(gyógyászat, élményfürdő, kutak, stb.) tervezett és megvalósult elemeinek bemutatásába se. Ezek – bár összefüggőek – külön fejezetet érdemelnek. De ha a tavak és közvetlen környezetük már a laikus számára is láthatóan tovább pusztul, az építési beruházások/megvalósítások értéke velül együtt zuhan!
  Ja igen! Ezek a fejlesztések még mind PHARE támogatás pályázatos elnyerésével segítve valósultak meg, mert ugye akkor még nem voltak EU pénzek! Azóta vannak, fejlesztés gyopároson viszont szinte semmi!
  Tehát tenni kellene valamit és legfőképpen éppen nem csak a horgászoknak! Ne mutassunk rossz példát nekik se!
  További szép napot!
  Takács Antal

Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás