- hirdetés -

A jó idő beköszöntével egyre többen görkorcsolyáznak. A rájuk vonatkozó közlekedési szabályokról kérdeztük a rendőrséget.

– Aki görkorcsolyázik, a közlekedési szabályok tekintetében gyalogosnak minősül – tudtuk meg Vargáné Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Ennek alapján pedig a járdán, ennek hiányában a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton kell közlekedniük. Ha az úton nincs járda, leállósáv, útpadka, kerékpárút — vagy az a gyalogosközlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan —, az úttesten közlekedhetnek.

– Ha az úttesten közlekednek, az úttest szélén, egy sorban, lakott területen lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben haladhatnak – emelte ki.

A görkorisokra is vonatkoznak szabályok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A görkorisokra is vonatkoznak szabályok (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie, belterületen pedig ajánlott. Közlekedési szabály nem rendelkezik arról, hogy aki görkorcsolyázik, milyen védőfelszerelést viseljen, viszont használata mindenképpen ajánlott, hiszen egy elesés vagy ütközés esetén megóvhatnak a sérülésektől, illetve csökkentheti azok súlyosságát.

A rendőröknek a gyalogos közlekedés szabályainak megszegésekor is intézkedniük kell, amik tehát a görkorcsolyásokra is vonatkoznak, az intézkedés lehet figyelmeztetés, helyszíni bírság vagy feljelentés.

A kezdő görkorcsolyázók ne forgalmas járdát, utat válasszanak a sportolásra, inkább sportpályán, vagy kevésbé forgalmas járdán gyakoroljanak.  A görkorcsolyázó gyermekekkel mindig legyen felnőtt, aki a közlekedési szabályokat elmondja és tudatosítja bennük azt, hogy a közlekedésben való részvétel milyen veszélyekkel járhat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.