- hirdetés -

Árpád-kori hajkarikák, pénzérmék és koporsószegek is előkerültek azon a feltáráson, amelyet múlt nyáron kezdtek meg a Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai. Erről tartott előadást az ásatás vezetője március 24-én.

Rózsa Zoltán múzeumigazgatótól megtudtuk, Gellértegyházán az ’50-es években kezdődtek feltárások, majd kisebb nagyobb megszakításokkal végezték azokat. Legutóbb Bíró Gyöngyvér régész vezetésével tavaly nyáron fogtak ismét munkába.
– A másfél hónapig tartó munkálatokba szegedi régész hallgatók és civilek is bekapcsolódtak. A tervek szerint jövőre is folytatnánk a kutatást – mondta az igazgató.

Több, mint 70 esztendős feltevéseket sikerült igazolni - mondta el Bíró Gyöngyvér régész (Fotó: Rosta Tibor)
Több, mint 60 esztendős feltevéseket sikerült igazolni – mondta el Bíró Gyöngyvér régész (Fotó: Rosta Tibor)

A gellértegyházi régészeti kincsekről szóló előadására közel harminc érdeklődő látogatott el a Nagy Gyula Területi Múzeumba. Bíró Gyöngyvér elmondta, az ásatás pozitív eredménnyel zárult. Kiderült, hogy a rákóczitelepi temetőnek van még feltáratlan része, egyúttal Zalotay Elemér régész több, mint 60 évvel ezelőtt tett megfigyeléseit is hitelesíteni tudták.

– A feltárás során közel 77 egyén maradványát találtuk meg. Az azonosításban nincs könnyű dolgunk, hiszen bolygatott sírokat is feltártunk. Ezek mellett kevés leletanyag is előkerült. Többnyire árpád-kori temetőkre jellemző hajkarikákat, pénzérméket és koporsószeget találtunk – mondta a régész.

Hozzátette, a munkálatokat mindenképp folytatni szeretnék a jövőben is a temető területén, illetve amennyire lehetőségük lesz rá a település többi részében is feltárásokat végeznének.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.