- hirdetés -

Az elhanyagolt, rossz körülmények között tartott állatok, főként kutyák megmentése, életkörülményeik javítása érdekében végzi munkáját a Viharsarki Állatvédőrség Alapítvány. Van dolguk elég.

Baranyi Koppány, a januárban alakult alapítvány kurátora beszélt a kezdetekről, munkájukról. Elmondta, azzal a céllal létesült az alapítvány, hogy a méltatlanul tartott háziállatok – elsősorban kutyák – körülményein javítsanak.
– A mi esetünkben csak a forma új, a tevékenységet már több éve végezzük, a Szikhát Kutyamenhely állatvédelmi csoportjában hosszú ideje mentünk állatokat. Nagy Éva vezetésével működött ez a csapat és szerencsére, amikor előálltam az alapítvány ötletével, ő azonnal támogatta a tervemet és mögém állt. Örült neki, hogy mi fiatalok szeretnénk kézbe venni ezt a problémát. Azóta is minden segítséget megkapunk tőle – vázolta az indulásukat.

Csontsoványan, mocsokban, méteres láncon - neki ilyen az élet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Csontsoványan, mocsokban, méteres láncon – neki ilyen az élet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Tennivaló pedig folyamatosan van, mivel még mindig nagyon sok az éheztetett, méteres láncon kikötött kutya. Pedig a törvény világosan rendelkezik. Csakhogy azt sokan nem ismerik, vagy egy vállrándítással intézik a kutyáik sorsát.
– Főként lakossági bejelentés alapján találjuk meg a veszélyeztetett állatokat. Először mindig megpróbálunk segíteni, tanácsot adunk annak a gazdának, aki elfogadja és maga is tenni akar a változtatás érdekében. Ahol erre nem hajlanak, onnan megmentjük az állatot és lehetőség szerint igyekszünk új gazdit találni nekik – ismerteti tevékenységüket a kurátor.

Ha másként nem – hatósági segítséggel

Az Állatvédőrség látogatását sok helyen nem veszik jó néven, ellenséget látnak bennük. De, mint azt Koppány mondja, vannak persze eszközeik ilyen esetekre is. Enyhébb esetben az illetékes jegyzőnél tesznek bejelentést, ha azonban súlyos körülményeket tapasztalnak, rendőri segítséget kérnek.

– Szerencsére ez a ritkább, a segítő szándékot többen fogadják el. 2016-ban 126 alkalommal ellenőriztünk, amiből 29 alkalommal fordultunk a jegyzőhöz és két esetben kellett feljelentést tennünk állatkínzás miatt. 31 kutyusnak sikerült új gazdát találnunk és 12 került a menhelyre, de már idén is volt 28 lakossági bejelentésünk és 6 kutyánk él boldogabban, új gazdánál – részletezi az eredményeket.

Egyenlőre nagyon szűkösek az alapítvány anyagi lehetőségei, de tapasztalataik szerint sok jó szándékú ember él a városban, így kapnak adományokat, amit a kutyák érdekében hasznosítanak. Két év múlva már az 1%-okra is pályázhat az alapítvány, Koppány bízik benne, hogy ennek köszönhetően még többet tudnak segíteni.
– Magam részéről nagyon szeretném, ha többen lennénk. Várjuk az önkéntesek jelentkezését és persze köszönettel veszünk minden adományt, legyen az pénz, vagy egyéb, például kutyaeledel. Az elérhetőségeinket és a számlaszámot megtalálhatják az alapítvány közösségi oldalán. Jó lenne, ha munkánk révén egyre kevesebbszer kellene állatokat megmenteni – zárja bizakodóan.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.