- hirdetés -

Az orosházi karatésok közül négyen képviselték városunkat március 19-én, Hollandiában, a hágai Nyílt Kyokushin Karate Európa-bajnokságon. Az Orosházi Kyokushin Szabadidő Kör (OKKSZK) versenyzői közül ketten vettek részt az Eb versenyein. Az egyesület vezetőjét shihan Zsiga Zsoltot kértük értékelésre.

Egy versenyző a serdülők részére meghirdetett  profi harcban lépett kötelek közé, sensei Zsiga Zsolt pedig az Eb keretein belül megrendezett két profi világbajnoki címmérkőzés egyikét vívta.

– Lipták Galló Máté a serdülők versenyében hármas csoportjában második lett, egy győzelemmel és egy vereséggel. Máté nagyszerűen küzdött de döntőbeli holland ellenfele jobb volt. Örültünk már a lehetőségnek is, hisz ahhoz hogy ilyen profi jellegű serdülő harcban részt vehessen, itthon már komoly eredményeket kellett felmutatnia. Ez a fajta verseny egyébként nem szokványos a kyokushinban, csak a hollandoknál divat, illetve a thai box-ban Thaiföldön – emelte ki a mester.

Jól küzdöttek a fiúk, de…

Rábai Gábor (+85 kg) és Kotuly Zoltán (-85kg) egyaránt harmadik helyezést értek el az Európa-bajnokság küzdelmeiben.

– Zoli egy belga fiút győzött le a négybe jutásért. A négy között pedig hosszabbítás után, minimális különbséggel, egy wazarival kapott ki holland elenfelétől. Rábai Gabi a négy közé jutásért vívott mérkőzésen az Eb leggyorsabb KO-ját mutatta be. A hatodik másodpercben bevitt kakato geri jelentette a meccs végét. A döntőbe jutásért ő is holland ellenfelet kapott. Semmy Schilt tanítványa jobbnak bizonyult ebben a küzdelemben, így Gábornak is a bronzérem jutott – mondta.

Nem lett meg az újabb világbajnoki öv

Ifjabb sensei Zsiga Zsolt tavaly -75 ilóban szerzett profi világbajnoki címet, ezt kísérelte meg újra, ezúttal egy súlycsoporttal feljebb, -85 kg-ban. Ellenfele a svájci Sacha de Costerd, aki Eb-győztes versenyző. Zsoltnál két évvel idősebb és a mi versenyzőnkkel szemben nem ebben az évben került ebbe a súlycsoportba.

Ifj. sensei Zsiga Zsolt (j.) a svájci döntőbeli ellenfelével (Fotó: OKKSZK)
Ifj. sensei Zsiga Zsolt (j.) a svájci ellenfelével (Fotó: OKKSZK)

– Óriási, világszínvonalú küzdelmet vívott a két fiú öt meneten keresztül. Mindketten virtulóz technikával, keményen küzdöttek, felvonultatva a karate minden szépségét, keménységét, fortélyát. Igazi ötmenetes tűzijáték zajlott a ringben. A végén a létező legszorosabb pontozással a svájci fiút hozták ki győztesnek a versenybírók (50-50, 49-49, 49-48). Azt kell mondjam, jogos volt a döntés, bár a különböző országok jelenlevő mesterei szerint akkor sem szólhatott volna senki, ha Zsoltit hozzák ki győztesnek, annyira szoros volt a küzdelem – értékelt.

Összességében a vezető elégedett a csapattal, de úgy gondolja a jobb szereplés is benne volt ebben a társaságban.

– Kicsivel több koncentrációval fényesebb érmek is jöhettek volna. Kivételt képez sensei Zsiga Zsolt, aki mindent megtett és kiemelkedő színvonalú mérkőzést vívott ellenfelével. Tanultunk ebből a versenyből is és készülünk a Nyílt Világkupára, melynek Barcelona ad majd otthont – zárja a beszélgetést a mester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.