- hirdetés -

Összesen húsz eljárási illeték és igazgatási szolgáltatási díj szűnt meg március 16-i hatállyal.

Az állami rezsicsökkentés második üteme keretében megszűnő terhekből 15 a magánszemélyeket, 5 a vállalkozásokat érinti – közölte a Miniszterelnökség. Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatás szerint díjmentessé vált például a 65 év fölötti állampolgárok útlevelének kiváltása, az anyakönyvi kivonat kiállítása és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igényléséhez szükséges igazolás, míg a vállalkozásoknak ingyenessé vált a cégalapítás és az alapítással kapcsolatos egyéb költségek, ami a kis- és középvállalkozásokat érinti kedvezően.

Fotó: Rosta Tibor
Ügyintézés a kormányablakban (Fotó: Rosta Tibor)

– A kormányablakban illetékmentesen kérheti az egyéni vállalkozó a hatósági bizonyítvány kiállítását az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról. Szintén a kormányablakban lehet kérni az értesítési cím bejelentését, ami eddig háromszáz forint fizetési kötelezettséget jelentett, most már ezért sem kell fizetni – tájékoztatta az OrosCafét Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője.

Megtudtuk, március 16-ától a 18 év alattiak bármely eljárásban mentesülnek az általános tételű közigazgatási eljárási illeték – háromezer forint – megfizetése alól.

– Természetes személyek számára vált díjmentessé évente két alkalommal az elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdonilap-másolat lekérdezése, megkönnyítve az állampolgároknak ingatlanügyeik intézését, az adatok megismerését. Ez nem érinti az ingatlanügyi hatóság ügyfélszolgálatán történő tulajdoni lap másolat díjköteles szolgáltatását és a betekintés díjmentességét – tette hozzá az orosházi hivatalvezető.

Az állami rezsicsökkentéssel a kormány számítása szerint összesen 14 milliárd forint megtakarítás maradhat az állampolgároknál és vállalkozásoknál, miután a tavalyi 12 milliárd után idén újabb 2 milliárd forint megtakarítás jelentkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.