- hirdetés -

„Mintha az Oscar-díjat szeretnének adni nekem.” Így fogalmazott Dr. Fodor Zsuzsanna annak kapcsán, hogy jelölték Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázatra, melyet hetedik alkalommal írt ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A díjat tíz-tíz háziorvos nyerheti el határon innen és túl. Elsősorban a páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok javaslatait várják.

A szeghalmi gyökerekkel rendelkező dr. Fodor Zsuzsanna előbb elvégezte a nővérképzőt, majd édesapja unszolására választotta az orvosi hivatást. Orosházára az egyetem hatodik, szigorló évében került, ahol neurológus szakember vált belőle.
– Akkoriban kaptam egy kiváló tanácsot. Nem osztályt, hanem főorvost kell választani, hiszen akkor akármennyire nehéz az adott terület, megtanulod. Úgy gondolom nekem jól sikerült a választás – mesélt a kezdetekről.

Neurológiai és sürgősségi tapasztalattal választotta a háziorvoslást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Neurológiai és sürgősségi tapasztalattal választotta a háziorvoslást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Húsz évig dolgozott az Orosházi Kórház neurológiai osztályán, majd új kihívást keresve öt évet töltött a kórház sürgősségi osztályán. Ezzel a tapasztalattal 2014-ben kezdett el háziorvosként praktizálni a közeli Pusztaföldváron.

A maga útját akarta járni

Elmondta, amikor először átlépte a rendelője ajtaját fogalma sem volt miről is szól a háziorvoslás. Ennek ellenére igyekezett nem másolni senkit, hanem a maga útját járni. Számos újítást vezetett be a településen, új eszközöket szerzett be a betegek színvonalas ellátása érdekében.

A páciensek körében ezzel nagy megbecsülést vívott ki magának, négyen is jelölték az év praxisának. Egyikük, László Jenő Csaba úgy fogalmazott:

„dr. Fodor Zsuzsanna azt a hozzáállást testesíti meg, amely nemcsak gyógyít, hanem a prevencióra is hangsúlyt helyez, életmódot formál, tanácsokat ad. Ő a nagybetűs háziorvos! Mindezt a falusi emberek iránti mély tisztelettel és türelemmel teszi”

A doktornőt meglepte és egyben meghatotta a jelölés.
– Jó érzés, hogy az emberek érdemesnek tartanak a címre. Azt gondolom ez olyan, mint egy Oscar-jelölés. Nem biztos, hogy megkapom, de egy visszaigazolás arról, jól végzem a munkámat – mondta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.