- hirdetés -

Nemrég jelent meg a Médiabook kiadó gondozásában az Utánpótlás sport 2016 című évkönyv, melyben orosházi sportolókat kerestünk és  természetesen találtunk is jó néhányat.

Hasonló tematikájú évkönyveket szívesen forgatnak a sportszeretők, ez a kiadvány azonban kifejezetten hiánypótló újdonságnak tekinthető, hisz a magyar utánpótlás sport eredményeiről ilyen részletességgel és alapossággal összeállított könyv még nem látott napvilágot.

Az orosházi kajakos, Homonnai Luca (Fotó: José Oliveira e Sousa)
Az orosházi kajakos, Homonnai Luca (archív fotó: José Oliveira e Sousa)

A különböző sportágak világversenyein eredményes hazai sportolókkal, mint pl. Homonnai Luca, terjedelmesebb interjúkat olvashatunk. Az évkönyv nagyobbik részében 40 sportág legfontosabb korosztályos eredményeit gyűjtötték egybe a szerkesztők az elmúlt évből.

Az óriási adathalmaz az összes korosztályos országos bajnokság dobogósainak, továbbá az utánpótlás világ- és Európa-bajnokságok érmeseinek és valamennyi magyar résztvevőjének nevét tartalmazza. Aki ebben a hosszú listában szerepel, az kétség kívül sportága élvonalába tartozik.

A versenyző álma az Olimpia

A könyv apropóján kerestük fel városunk egyik legfiatalabb sportklubját, az Orosházi Judo SE-t, ott pedig az évkönyvben szereplő Patyi Ákossal és edzőjével, a klubot alapító mesterrel, Tóth Bélával beszélgettünk.
– 2007-ben kezdtem itt öt fővel a judo oktatást, 2010-ben alakult meg a klub és innen nőtte ki magát évek alatt a jelenlegi 45-50 fős létszámig – kezdi a beszámolót a mester.

– Mostanra már országosan is jegyzik a klubot. Van  jó néhány tanítványunk, aki az évkönyvben nem szerepel (a diákolimpiák eredményeit nem tartalmazza a könyv), ugyanakkor már letette a névjegyét. A magyar bajnoki bronzérmes Patyi Ákos mellett Györki Dani harmadik lett a Diákolimpián, Patyi Panka nemcsak a magyar bajnokságot, de a diákolimpiát is megnyerte, Gulyás-Szabó Pisti ezüstérmes lett ugyanitt.

Mint kiemelte: képességeik alapján több olyan versenyző van, akinek reális cél a válogatott kerettagság, a válogatottság is.

A világon elsőként Magyarországon jelent meg évkönyv az utánpóltássport eseményeiről (Fotó: Szabó Gábor/Origo)
A világon elsőként Magyarországon jelent meg évkönyv az utánpótlás sport eseményeiről
(Fotó: Szabó Gábor/Origo)

A klubot Orosháza önkormányzata is támogatja és immár harmadik éve, az eredményeink alapján a Magyar Judo Szövetségtől is megkapják az ún. műhely támogatást. Ez nagy mértékben megkönnyíti a versenyeztetést, utaztatást, de a szülők még így is jelentős áldozatokat hoznak. Kérdésünkre elmondta Tóth Béla a legszebb legtitkosabb álmát is.
– Ha nagyon szépet álmodom, akkor azt álmodom, hogy önálló judo termünk van. Biztosan sokat jelentene a hangulat, a létszám, a minőség terén is. Valószínűleg az eredményességünket is javítaná – fogalmaz az edző.

Új korosztály és súlycsoport

Természetesen megkérdeztük az évkönyvben szereplő egyik sportolót, Patyi Ákost is a múltról, jelenről, jövőről. Ebben az esztendőben nem könnyű a helyzete, hisz korosztályt (serdülőből ifibe) és súlycsoportot is vált. Első éves ifiként idén idősebb, erősebb, tapasztaltabb ellenfelekkel kell felvennie a harcot.

Az orosházi csapat egy vendég sportolóval.  Felső sor: Harmat Botond (Petőfi DSE Szentes), Balogh Bence (Orosházi JSE), Tóth Béla edző. Középső sor: Sárközi Gergő, Patyi Ákos. Elől Györki Dániel (Fotó: egyesület)
Az orosházi csapat tavaly egy vendég sportolóval Jobb felül Tóth Béla edző, előtte Patyi Ákos (Fotó: egyesület)

– 10 éve kezdtem a cselgáncsot, 6 éves koromban. Kezdetnek a válogatottat célzom meg, és ha sikerül, akkor a 2024-es olimpián mindenképp szeretnék ott lenni. Vannak versenyzők a korosztályomban, akiket még nem, vagy csak ritkábban győztem le. Most első lépésként náluk szeretnék jobb lenni, utána már nem lesz messze az ifi válogatott kerettagság sem – számolt be terveiről vidáman a fiatal versenyző.

A hazai sportszeretők minden bizonnyal azt kívánják, hogy a 2017-es évkönyv még vastagabb legyen, még több utánpótlás kiválósággal, mi helybeliek pedig abban reménykedünk, hogy a jelenlegiek mellé sok orosházi sportoló kerül bele.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.