- hirdetés -

Immár 29. éve a második otthona az Orosházi Rendőrkapitányság, szakterülete a baleset-megelőzés. „Kettesével veszi a lépcsőket”, legyen szó munkáról, magánéletről. Azt mondja, imádja a hivatását, de már szívesen látná az utódját is, hogy átadja tapasztalatait. Az év iskolarendőre elismerésben is részesült Kis Rozália rendőr főhadnagy, baleset-megelőzési előadó a Hét embere.

A közelmúltban két program kapcsán is interjúra kértük az Orosházi Rendőrkapitányság munkatársát, Kis Rozáliát. A Biztonságos közlekedés gyermekszemmel rajzpályázat eredményhirdetésén és a Városi Baleset-megelőzési Bizottság ülésén is a baleset-megelőzés, a felvilágosító munka fontosságát hangsúlyozta a rendőr főhadnagy. Ahogyan egyébként a Hét embere interjú során is előjöttek a szabályok, a kerékpár kötelező felszereléseitől kezdve a gyalogátkelők biztonságáig. Ez is mutatja, nem munkája, hivatása van, pedig nem is erre a pályára készült.

Kis Rozália r. főhadnagy, aki "kettesével veszi a lépcsőfokokat" (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kis Rozália r. főhadnagy, aki „kettesével veszi a lépcsőfokokat” (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– 1985-ben érettségiztem egészségügyi szakközépiskolában Békéscsabán, majd egy orosházi gyógyszertárban kezdtem el dolgozni. Családunk ismeretségi körében volt egy körzeti megbízott, tőle hallottuk, hogy adott egy lehetőség, munkatársat keresnek a kapitányságra. Jelentkeztem, sikerrel vettem a felvételi vizsgát, és 1988. január elsejével fel is szereltem. Kétszer tíz hónapos tanfolyam következett – már babavárás közepette –, körzeti megbízotti tanfolyamot végeztem el. 1992 márciusa óta folyamatosan járőrködök és baleset-megelőzéssel foglalkozok. Ez a 29. évem itt, nagyon hosszú idő. Sokszor hallom: „Rózsika, te biztos emlékszel erre, már itt voltál…” Akkoriban teljesen más volt a közlekedési munka, azóta sokat fejlődött a technika – idézi fel a kezdeteket Kis Rozália.

Karos forgalomirányítás: a jelzéseket ismerni kell!

Legemlékezetesebb esetére rákérdezve jön elő a karos forgalomirányítás, amelynek jövőre Békés megyében rendezik az országos döntőjét, idén főpróbát tartanak, Orosházán is megszervezik a már hagyományos megmérettetést.

– Ha felvetődik a karos forgalomirányítás, nagyon sokszor megkérdezik: Nem kerültél még soha szélvédőre? Egyszer fordult elő, a 90-es évek közepén, a Huba-Rákóczi utcák kereszteződésében. Itt kanyarodott egy autós, és annyira megilletődött a helyzettől, hogy nekem jött, felkerültem a motorháztetőre. Az autó vezetője azt mondta, fogalma nem volt, mit kell ilyenkor csinálni, úgy megijedt, hogy gázt adott. Ma már szerencsére sokkal higgadtabban, körültekintően reagálnak a közlekedők, alaposabb ismereteik vannak a rendőri karjelzésekről, persze, tanulni mindig lehet.

Többször előkerül az interjú kapcsán, hogy imádja a munkáját, és többek közt ez adja azt a lendületet, amit megszoktunk tőle. Nagyon sokrétű a feladata a kapitányságon, ahol egyedüli baleset-megelőzési előadó.

– Az óvodáktól a nyugdíjas szervezetekig próbáljuk a lehető legszélesebb társadalmi körbe eljuttatni azokat az információkat, amelyek segítségével megalapozhatjuk a közlekedők biztonságát. Az elmúlt évek, évtizedek során szerencsére személyes kapcsolattá alakult ez, sokan felhívnak: Rózsika, hogyan kell a gyermekülést beszerelni, mit kell tenni az adott kereszteződésben kerékpárosként…

Igyekszünk mindenkinek olyan információkat adni, amelyeket használni is tud. Ez nagyon nagy felelősség, de nem csak a miénk. A gyermekeknél ott vannak a pedagógusok, a szülők, nélkülük nem menne, nem tudnánk ilyen hatékony munkát végezni. A felnőtt korosztályt nehéz megtalálni, megszólítani, ez nagy kihívás jelenleg is számunka.

 

A közlekedés társasjáték

Két szakdolgozatában is ezt fejti ki, ahogyan a baleseti elemzésekben is megállapítja: közös felelősség, hogy ne történjen baj.

Itt éppen a Bajcsy utcai ovisokkal (archív fotó)
Itt éppen a Bajcsy utcai ovisokkal (archív fotó)

Imád a gyerekekkel foglalkozni, és vallja, a közlekedésen keresztül a gyerekek szabálytudata erősödik, megtanulják, hogy lássák előre a bajt, hogy ne váljanak áldozattá. Zebra Zsaru, Iskola rendőre, Közlekedésbiztonsági Kupa, rajzpályázatok – ezeket az országos és megyei rendőrségi programokat mind ő gondozza Orosházán és a környező településeken.

– Szeretném, hogy a gyerekek, fiatalok veszélyes helyzet esetén tudjanak dönteni, jusson eszükbe az, amit tanultak tőlem, vagy a pedagógustól, szülőtől, közösen kell tennünk ezért, valamennyiünk érdekében.

Unokák, orvosi krimik, kirándulások

Ezek még a mindennapjai részei. Imád olvasni, elsősorban orvosi krimiket, de a kirándulások, az unokákkal átélt beszélgetések is sok energiát adnak számára.

– A szabadidőmet igyekszem maximálisan kihasználni. Ha nem olvasás, akkor irány a szabad: a hétvégén például Szegeden sétáltunk, „csavarogtunk” a párommal, és sokszor van szerencsém a Skóciában élő unokáimmal is beszélni. Hanna második osztályos, diákönkormányzati képviselő már 6 évesen. Közösségi ember, ebben rám hasonlít. Kevin 3 éves, most kezdi az ovit, egyedüli fiú a családban. Már nagyon várom a nyarat, amikor hazajönnek.

Megtudtuk még, hogy bár a kollektíva nagyon kicserélődött az elmúlt évtizedek alatt, kivételesen jó társaság, állomány jött össze a kapitányságom.

– Életem rossz döntése volt, amikor elmentem innen, és 27 év után más megyében folytattam rendőri munkám. Nem sokkal később rájöttem, itt vagyok otthon. Nagyon hiányzott Orosháza, a kapitányság, az a munka, amit itt hagytam, megszakítottam. Szerencsére kaptam egy lehetőséget még az élettől, és visszajöhettem. Igyekszem ezt meghálálni. Van még jó tíz évem, most töltöttem az ötvenet, szeretném minél tovább végezni a munkám, lendülettel, elhivatottan, és szeretném, ha a tudásomat, tapasztalataimat rövidesen majd át is adhatnám, hogy a baleset-megelőzés mindig jó kezekben legyen Orosházán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.