- hirdetés -

A régi iparosok nem csak mesteri voltak szakmájuknak, de művészei is. Meggyőződhet erről a Városi Képtárba látogató, ahol Emlékek az ács és asztalos szakmákról címmel nyílt kiállítás péntek délután.

Az immár ötödik állomásához érkezett ipartörténeti, tematikus kiállítássorozat legújabb tárlatát, csakúgy, mint az előzőeket, a Jusztin Balázs vezette Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Alapítvány szervezte és hozta létre.

A tárlatot, szép számú érdeklődő előtt Németh Béla, az Orosháza és Vidéke Ipartestület elnöke nyitotta meg. Megnyitó beszédét egy Rousseau idézettel kezdte, mely szerint „az asztalos úgy dolgozik, mint a paraszt, de úgy gondolkodik, mint egy polihisztor”. És csakugyan, hiszen konyítania kell a fa megmunkálásán túl a matematikához, biológiához, fizikához, kémiához is.

Németh Béla (b) és Jusztin Balázs kiállítás megnyitóján, a Városi Képtárban (Fotó: Rosta Tibor)
Németh Béla (b) és Jusztin Balázs kiállítás megnyitóján, a Városi Képtárban (Fotó: Rosta Tibor)

Az elnök megnyitójában megemlékezett a város nagynevű ácsairól, asztalosairól. Kezdve a leghíresebbel, Thék Endrével és eljutva egészen a ma élőkig, Fejes Péter bácsi generációjáig. A megnyitó beszéd után a kiállítást létrehozó alapítvány képviseletében a kuratórium elnöke, Jusztin Balázs kért szót. Üdvözölte a megjelenteket és megköszönte mindazok munkáját, akik segítséget nyújtottak a kiállítás létrehozásában.

Érdemes a napokban ellátogatni a Városi Képtárba, mert a két „fás” szakma szerszámai, relikviái mellett csodás tervrajzokat is láthatnak az érdeklődők, melyekből kiderül, hogy a régi iparosok nem csak mesteri voltak szakmájuknak, de művészei is.

A kiállítás április 12-éig áll a nagyérdemű rendelkezésére. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.