- hirdetés -

A jó idő beköszöntével a határban is beindultak és már gőzerővel folynak a tavaszi munkák. Talajelőkészítés, műtrágyázás, vetés és még sorolhatnánk. A földeken zajló tevékenységek között Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke segített eligazodni. Határszemlén jártunk kedd délután.

Az őszi növények, repce, őszi búza és őszi árpa után első tavaszi növényként a mák vetése már megtörtént, a borsóé most folyik.  A zöldborsó vetését szakaszosan ütemezve, folyamatosan végzik, a száraz, magnak termesztett borsót is most vetik. A napraforgó és a kukorica vetése akkor következhet, ha a talaj hőmérséklete eléri a 10- 12 Celsius fokot.

Persze a tavasz nem csak a vetésről szól, a gazdáknak ilyenkor is sokrétű tennivalói vannak. Az elmúlt hetekben elvégezték az őszi kalászosok fejtrágyázását, a repce növényvédelmi munkái is most zajlanak, illetve a tavaszi ültetésű növények alá a talajelőkészítés, növényvédő szerek, műtrágyák bedolgozása is ezen időszak tennivalója. Az esőt várja minden gazda, hiszen ahhoz, hogy a mag ki is keljen, és termés legyen belőle, napokon belül egy jó áztató esőre lenne szükség az orosházi határban (is).

Megkezdődtek a tavaszi munkák a határban. Fotó: Kecskeméti Krisztina
Megkezdődtek a tavaszi munkák a határban. Fotó: Kecskeméti Krisztina

Az ősz csapadékos, a tél viszont csapadékban szegényebb, de kemény és hosszabb volt. Mennyire viselte meg az ősszel elvetett növényeket a fagyos téli időjárás?

– Azok a gazdák, akik időben el tudták vetni a búzájukat, nem szenvednek kiesést a tél miatt, gabonájuk szép. Akik viszont később tudtak vetni, mert az előveteményüket, a kukoricát később tudták levágni, most közel sem olyan szép táblákat láthatnak. A hosszú és kemény fagyokat hozó tél reméljük jó volt arra, hogy megritkította a kártevőket. Az azonban, hogy mely kártevők teleltek át, illetve mennyi pusztult el, csak a következő hetekben derülhet ki – mondta el Horváth József gazdaköri elnök.

A tavaszi munkák szorítják a gazdákat, de más oldalról is vannak határidők, feladatok. Ilyen ez idő tájt az őstermelői igazolványok megújítása. Hogy állnak ezzel az orosházi gazdák?

– A falugazdászoknál nagyüzem van e tekintetben, hisz március 20-a a határidő, és csak az eddig megújított őstermelői igazolványok lesznek visszamenőleg érvényesek január 1-ig. Az orosházi gazdák tapasztalataink szerint fegyelmezettek az adminisztratív feladatokban is – emelte ki.

Az őstermelői igazolványokra vonatkozó határidőről korábban mi is adtunk már fontos információkat, ide kattintva érhetitek el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.