- hirdetés -

Magyarország legszebb konyhakertjét keresi az az országos program, amelybe hamarosan az orosháziak is benevezhetnek. A karcagi alpolgármester által meghirdetett kezdeményezés célja, hogy a kellő elismerést kapjon a kertművelők munkája.

Tavaly 318 településről összesen csaknem tizenötezer résztvevője volt a programnak, amely szeretné elérni, hogy minél többen térjenek vissza a kertműveléshez és az évszázadok során összegyűlt tudás ne vesszen el.
– Orosháza önkormányzata csatlakozik az akcióhoz, a versenyt az együttműködési megállapodás aláírása után hirdetjük meg. A mi feladatunk a verseny lebonyolítása, a zsűri összeállítása és a koordináció – tájékoztatott Hajdú Zoltán környezetvédelmi ügyintéző.

A versenyre azoknak a nevezését várják majd, akik gondosan, szeretettel művelik kertjeiket, őrzik mindazt, amit nagyszüleiktől tanultak vagy olyan saját technikát alkalmaznak, amellyel egészséges zöldségek-gyümölcsök termesztésére képesek.

A versenybe szépen művelt konyhakertekkel nevezhetnek az ingatlantulajdonosok (Fotó: nlc.hu)
A versenybe szépen művelt konyhakertekkel nevezhetnek az ingatlantulajdonosok (Fotó: nlc.hu)

Az önkormányzat ezzel is szeretné a kertművelő emberek munkáját megbecsülni és mindenki elé példaként állítani.
– Igyekszünk a Terület- és Területfejlesztési Operatív Program „Zöld város” programja mellett további lehetőségeket teremteni, hogy minél több értékes, karbantartott, ésszerűen használt zöld terület legyen a városban. Köztudott, hogy az orosházi háztulajdonosok gyönyörű kerteket gondoznak, melyek ,,A legszebb konyhakertek” akció keretein belül országosan is híressé válhatnak, ezzel is ösztönözve a lakosságot kertjeik művelésére – fogalmazott a kezdeményezés kapcsán Dávid Zoltán polgármester.

Kovács Szilvia karcagi alpolgármester a programmal szeretné élettel megtölteni a kerteket, hogy ne legyen egyetlen elhagyatott, műveletlen sem közöttük, de célja az is, hogy a díszkertek ágyásaiba visszavigye, bejuttassa a konyhakerti növényeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.