- hirdetés -

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Ha valakire, hát Hajdú Zoltánra igaz ez a mondás. Elkötelezett természetvédő, képzett szakember, a munkája a hobbija. Az orosházi önkormányzatnál immár tizenharmadik éve.

„Ebben nem is csalódsz, elhiheted. Nem beszél, hát nem is hazudik, nem ígér, mégis odaadja mindenét, nem szól, mégis többet mond, mint amit valaha ember mondott”- ezeket a szavakat István bácsi mondta Tutajosnak, Fekete István regényében, amikor kiderült a fiú természet iránti imádata.

Egy kert látványa kellett

Valószínűleg ezen gondolatok mentén alakult a Hét emberének választott Hajdú Zoltán élete is. Szavaiból legalábbis erre lehet következtetni.
– Gyermekkoromban kezdődött, kb. az általános iskola 7. osztályában. Öcsém óvónénijénél voltunk látogatóban. Férjének, Révész Józsi bácsinak volt egy csodás tetőkertje. Ez irányította a szép növényekre a figyelmemet. A mag már ott lehetett bennem és a kert volt az az eső, amitől szárba szökkent. Az osztályfőnököm csodálkozott is később, amikor a továbbtanulásnál nem a gimnáziumot választottam, hanem a gyulai, Mohácsi Mátyás kertészeti szakközépbe mentem. A szakközépiskola után megszereztem a technikusi oklevelet, utána pedig Kecskeméten a diplomát is. Kertészmérnök lett belőlem. Közben, még a középiskola idején volt alkalmam kétszer hat hetet Németországban tölteni, gyakorlaton. Nagyon jó volt az elméletet gyakorlatban kipróbálni – beszél a kezdetekről.

Szeretné, ha a város még sok értékes zöldfelülettel gazdagodna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szeretné, ha a város még sok értékes zöldfelülettel gazdagodna (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A diploma megszerzése után külföldre vezetett az útja. Hollandiában ugyancsak gyakorlatképpen 7 hónapig nevelt virágokat üvegházi környezetben. Később ismét Németországba került és gyűjtötte szorgalmasan a tapasztalatokat, ezúttal a talajtakaró cserjékről.

Több zöld mindenki örömére

Itthon már stabil és magas szintű szakmai tudás birtokában vállalt munkát.
– 2004 óta dolgozom az önkormányzatnál. Hatósági és önkormányzati környezetvédelmi feladatok ellátása a munkám. A városi zöldterület fenntartása fejlesztése, valamint a köz-és településtisztaság tartozik a feladataim közé. Ennek keretében pl. én koordinálom a szervezett elektronikai hulladék és használt konyhai zsiradékok összegyűjtését is. Sajnos még mindig sokszor előfordul, hogy a kidobásra ítélt TV-t a szelektív hulladékgyűjtők mellé teszik ki, de azért ezen a területen is előrébb tartunk, mint régebben.

Mint elkötelezett természetvédőnek, a szép növények szerelmesének sokszor bántja a szemét, sőt szinte fáj neki, amikor értékes, egészséges fákat indokolatlanul, a szükségesnél jobban csonkítanak meg, esetleg vágnak ki. Örömet az okoz számára, ha új, eddig kihasználatlan területeket lehet meghódítani a zöld növények számára. Két kisiskolás gyermekét is erre tanítja.

Otthonában is sok növény várja, amikor hazatér. Családja – nagy örömére – osztozik szenvedélyében. Szerencsés embernek vallja magát, hisz a munkája a hobbija. A városba is egyre több és értékesebb növényállományt szeretne telepíteni, hogy az ide látogatók  gyönyörködhessenek és első benyomásra megszeressék Orosházát. Vallja, hogy sokkal környezettudatosabban kellene élnünk, nagyobb figyelmet szentelve a természet védelemének, hiszen megóvásával a 24. órában vagyunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.