- hirdetés -

Öt újabb értékkel bővült a Békés Megyei Értéktár, a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klubbal, az orosházi búzacsíramáléval, Mokry Sámuel búzanemesítő munkásságával és életművével, Orlai Petrics Soma életművével, illetve a volgamenti hériccsel – jelentette be a szerdán, Békéscsabán, a megyeházán tartott sajtótájékoztatón Zalai Mihály, a megyei értéktár bizottság elnöke.

A Békés Megyei Értéktárban 2014 őszéig 13 megyei értéket vettek lajstromba. Azóta nagyon sok településen jött létre újabb értéktár, jelenleg 48 települési értéktár működik, köztük Orosházán is, 784 értéket tartanak nyilván. A Békés Megyei Értéktárban mostanáig 29 érték kapott helyet, nemrégiben pedig öt új értékkel bővült, köztük az orosházi búzacsíramáléval.

– Orosházának számos kincse van, örülünk, hogy immár a megyei értékek közt is helyet kapnak, ahová további javaslatokkal is élünk. A helyi értéktárba történő felvételhez is várjuk a javaslatokat – emelte ki Horváth József, az Orosházi Települési Értéktár Bizottság elnöke.

Most már a megyei értéktárban is az orosházi búzacsíramálé (Fotó: Török Zsolt)
Most már a megyei értéktárban is az orosházi búzacsíramálé (Fotó: Török Zsolt)

A csíramálét csak a magyarok lakta területen ismerték és sütötték Európában. Idővel ez elfelejtődött, szórványokban a Kárpát-medencében még ismerik, de kevés helyen készítik napjainkban. Ez a hagyomány Orosházán megmaradt, s a városban, illetve az azt körülvevő tanyákon az ősztől tavaszig tartó időszakban egészséges édességnek sütötték. Mivel a sütést megelőzően a búzacsírát 8-10 napig gondozni kell, és a készítése is időigényes, a háztartásokból a saját gyártás kiszorult. Az orosházi búzacsíramálé olyan helyi kuriózum, amely máshol ilyen formában nem található meg.

Az orosházi Tóth Bálint gyerekkorától imádja a csíramálét. Egy álma vált valóra azzal, hogy 2000-ben létrehozhatta üzemét, ahol szeptembertől áprilisig sütik e finom, egészséges reformédességet. Eredeti csíramálét készít, természetes alapanyagokból, hozzáadott cukor és adalékanyag nélkül.

– Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy nem hiába dolgozott és tartott ki amellett, amiben hisz, a hagyományőrzésben, értékmentésben. Elismerés ez nekünk, Orosházának és a régiónak is, ugyanakkor az összetartozás érzését is erősíti, hisz ez csak a miénk, orosháziaké – emelte ki Tóth Bálint.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.