- hirdetés -

Tavaszra, a motoros szezon kezdetére a legtapasztaltabb motoros is kieshet a rutinból néhány hónapnyi kihagyás után, ezért nem árt felfrissíteni az elméleti és gyakorlati tudást is.

A motorral közlekedők baleseti kockázata átlag feletti, hisz a motorosokat a gépkocsikban jellemző passzív biztonsági megoldások nem védik, így közlekedési baleset esetén testük közvetlen fizikai behatásoknak van kitéve. Ezért fontos, hogy motorozás közben mindig megfelelő védőfelszerelést viseljenek, illetve nagy hangsúlyt fektessenek az öltözékre is. Az élénk színű bukósisak, motorosruha és motoros csizma nemcsak könnyebben észrevehetővé teszi a motorost a közlekedés többi szereplője számára, de egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti.

Cél: a balesetek számának csökkentése

A motorkerékpározás népszerűségének azonban árnyoldala is van, ez pedig nem más, mint a közúti balesetek számának növekedése. Az Európai Unió közlekedésbiztonsági programja azt a célt tűzte ki, hogy 2010 és 2020 között felére csökkenjen a közúti halálos áldozatok száma.

A közösségi program a célok elérése érdekében hét stratégiai területet nevesített meg, közöttük a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítását (pl. kötelező ABS és automatikus világítás minden új motorkerékpárba, általános előírások a védőfelszereléssel kapcsolatban, légzsák beépítése motorkerékpárokba, motoros védőruházatba stb.)

Mindent alaposan ellenőrizzünk át (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
A téli pihenőt követő első használat előtt mindent alaposan ellenőrizzünk át a motoron (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A vezetéstechnikai továbbképzések a járművezető képzés hasznos kiegészítői, szerepük és fontosságuk megkérdőjelezhetetlen. A gyakorlati járművezető képzés csak az alapokat nyújtja a leendő motorkerékpárosok számára. A képzés ideje alatt lehetetlen valamennyi forgalmi szituációval találkozni, a veszélyekkel szembesülni, azok elkerülését elsajátítani, továbbá speciális körülmények közötti vezetéssel a jármű kezelését továbbfejleszteni.

Ezért a biztonságos motorkerékpározás további elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzését, a gyakorlati fogások készség szintre való fejlesztését teszi szükségessé. Különösen indokolt a már megtanultak átismétlése, a vezetéstechnikai ismeretek továbbfejlesztése tavasszal, a motorkerékpáros szezon megkezdése előtti időszakban. Vezetéstechnikai továbbképzéseken való részvételre nem csak a kezdőknek, hanem a rutinos motorkerékpárosoknak is szükségük van.

Fontos az alapos ellenőrzés

Nem árt átnézetni a kerekeket, a féket, a kenőanyagok szintjét és minőségét, a kormányt és a világítást is. Ellenőrizzük az abroncsok állapotát, a lánc feszességét, illetve, hogy be kell-e olajozni. A hosszabb kihagyást követően minden esetben kezdjük óvatosabban a motorozást!

A rendőrség kéri a motorral közlekedőket is, hogy megfontoltan közlekedjenek, a sebességet az út és időjárási viszonyoknak megfelelően válasszák meg és tartsák be a követési távolságot.


Tavaly forgattunk arról, hogy a téli pihenőt követő első használat előtt mi mindent ellenőrizzenek le a motorosok kétkerekű barátjukon. Itt újra megnézhetitek!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.