- hirdetés -

Belgyógyász, reumatológus, sportorvos, mozgásszervi rehabilitációs szakorvos, Bemer terapeuta és nem utolsó sorban édesapa. Ez mind dr. Duray Péter életét jellemzi, aki hosszú évek alatt szerezte meg azt a szakmai tudást, amellyel mára nemzetközi elismerésnek is örvendhet.

Staféta című sorozatunkban, olyan orosháziakat mutatunk be, akik érdekes foglalkozást választottak, kimagasló eredményeket értek el. Az interjúalany minden esetben átadja valakinek a stafétát. Ezúttal Makray Tibor adta át a stafétát barátjának, dr. Duray Péternek.

Péter 1972. február 18-án született Orosházán. Igazi orvos családból származik, hiszen szülei is ezt a hivatást választották, ahogyan öccse, dr. Duray Gergő is, aki jelenleg az Orosházi Kórház főigazgatója. Fiatal kora óta meghatározó szerepet tölt be életében a sport és a mozgás. Kipróbálta már magát, fociban, szertornában és teniszben is. Tanulmányait a volt 3. számú általános Iskolában kezdte, majd a gimnáziumi éveket a Táncsics falai között töltötte.

Dr. Duray Péter
Dr. Duray Péter

– Szüleim révén láttam az orvosi szakma szépségeit, ezért választottam ezt a pályát. Így kerültem Szegedre, a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetemre, ahol általános orvosi diplomát szereztem – mesélte.

Itt nem állt meg, folyamatosan képezte magát, újabb és újabb területeket ismert meg az orvoslás berkein belül. Az egyetem után a hódmezővásárhelyi kórházba került, majd az Orosházi Kórház belgyógyászati osztálya következett. Ezen idő alatt szakvizsgát tett belgyógyászatból. Majd új vizekre evezett, immár Kakasszéken, a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztályon. Rövid ideig az intézmény vezetője is volt.

– 40 éves koromra azt vettem észre, hogy még mindig csak tanulok. Egyre inkább a mozgásszervi betegségek kezelésének irányába orientálódtam, 2005-ben reumatológiából, majd mozgásszervi rehabilitációból is szakvizsgáztam. Leginkább a sportolók rehabilitációja érdekelt, ezért a sportorvoslást is kitanultam – mondta.

Keresik a szaktudását

A megújulás iránti vágya továbbra sem hagyta nyugodni, ezért döntött úgy, hogy a magánszférában kamatoztatja tovább tudását. Budapesten, Szegeden és Orosházán is praktizál, a reumatológia és mozgásszervi rehabilitáció mellett az úgynevezett Bemer terápiával foglalkozik. Szaktudását több sportoló, csapat veszi igénybe, mint a magyar labdarúgó válogatott vagy a MOL-Pick Szeged.Külön szívügyének tekinti az orosházi emberek és sportolók egészségét. A férfi kézilabdázók és az OMTK-ULE játékosai a mai napig keresik.

– A Bemer egy fizikai érterápia, mely a leromlott mikrokeringést javítja. Számos más terület mellett kiválóan alkalmazható a sportban is. Teljesítményt fokoz, állóképességet javít. Sérülések megelőzésében, kezelésében és regenerációban hatékony – ismertette a terápia lényegét, aminek nem csupán alkalmazója, hanem kutatója is.

Rengeteg időt tölt 11 éves gyermekeivel, Péterrel és Lillával
Rengeteg időt tölt 11 éves gyermekeivel, Péterrel és Lillával

– A világon két tanulmány létezik a Bemer terápia sclerosis multiplexre gyakorolt hatásáról. Az egyik a munkacsoportom és az én nevemhez köthető, amire nagyon büszke vagyok. Tanulmányunk egyedülálló a világon, melyben kiderült, hogy a terápiával, ebben a betegségben olyan eredményeket lehet elérni, amelyet egyetlen gyógyszerrel sem. Örömmel tölt el, hogy az anyacég felkért, folytassam a kutatást – mesélte büszkén Péter.

Szabadidejében focizik, háromszoros világbajnoknak mondhatja magát a magyar orvosválogatott tagjaként. Emellett rengeteg időt tölt 11 éves gyermekeivel, Péterrel és Lillával.
– Fiam focizik, míg Lilla balettozik, lovagol és szertornázik. Ezek mellett mindketten szeretnek síelni és úszni. Nagyon tehetségesek és imádnak sportolni, úgy tűnik hatottam rájuk – jegyezte meg viccesen Péter, aki a stafétát testvérének dr. Duray Gergőnek adta át.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.