- hirdetés -

Tavaly decembertől heti egy alkalommal hat vadvirágos fiatal, munkahelyi gyakorló program keretében, önkéntes árufeltöltő munkával ismerkedik az orosházi Tescoban. A kezdeményezés egyedülálló.

Hétfőn délután, amikor az orosházi Tescoban jártunk, az üdítőknél egy lelkes kis csapatot találtunk. A vadvirágos fiatalok alaposan és precízen helyezték el a termékeket a polcokra – és teszik ezt már tavaly december óta, hisz ettől az időtől, heti egy alkalommal a munkahelyi gyakorló program keretében ismerkednek az árufeltöltő munkakörrel. Az ötlettel tavaly kereste meg Misák Darinka klubvezető és munkatársa, Dr. Dimákné Demeter Krisztina az orosházi áruház vezetőjét, Petrecz Szabolcsot.

Munka és lehetőség

– A célunk, hogy a vásárlók lássák az akadályozottsággal élőket munka közben, illetve tapasztalják meg, hogyan viszonyulnak egymáshoz, segítik egymást. Azonban ez nemcsak a munkáról szól, nagyon sok területen fejleszt; többek között a tájékozódási képességet, a viselkedési szabályokat, önállóságot és precizitást – emelte ki Misák Darinka.

A vadvirágosok a lehetőség által önbecsülést, önbizalmat kapnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A vadvirágosok a lehetőség által önbecsülést, önbizalmat kapnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A feladat végeztével vásárolnak is, ezzel szintén önállóságot tanulnak. Hisz a termék kiválasztása és kifizetése az akadályozottsággal élőknek szintén egy olyan terület, melyet gyakorolniuk, fejleszteniük kell.

– Amikor két évvel ezelőtt elkezdtük a kávéházi felszolgálást, az abban résztvevő fiatalok szüleit nehéz volt meggyőzni arról, hagyják gyermeküket, hogy kipróbálhassák magukat, azért, mert féltették őket. Az áruházi kezdeményezés felvetődésénél már maguk a szülők jelezték, hogy nagyon szeretnék, ha gyermekük ebben részt vehetne – hangsúlyozta Misák Darinka.

Az áruház az első szóra a kezdeményezés mellé állt és támogatta az elképzelést. Kezdetben négyen, ma már hatan végzik az árufeltöltési feladatot, de vannak további jelentkezők is. A fiatalok fuvarozásában két szülő, Süli Pál és Vargáné Tóth Anna segítenek.


Mindenképpen hosszútávra terveznek ezzel a lehetőséggel, hisz általa a vadvirágosok önbecsülést, önbizalmat kapnak, de ami a legfontosabb, hogy legyőzhetik azt a fajta szociális akadályozottságot, ami még mindig van az ép és sérült emberek között. Bíznak benne, hogy az integrált munkavégzés néhány év múlva egy élhető dolog lesz, és egyre több lehetőséget kapnak az akadályozottsággal élők is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.