Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Ha újra születnék, akkor is orvos lennék – Dr. Alzubi Ali a Hét embere

Közvetlen, kedves és szerény. Emellett rendkívül elhivatott a gyógyítás iránt, amely saját bevallásra szerint is az élete: mindig orvos akart lenni, nagy álma vált valóra, amikor sikerült. Azóta kiderült, hogy méltó a pályára, betegek és kollégák egyaránt szeretik, tisztelik.

Aki ismeri Ali doktort, annak nem kell őt bemutatni, aki nem, annak pedig nehéz szavakba önteni azt a nyíltságot, kedvességet és harmóniát, amely belőle árad.

A sebészeten lévő irodájába beszéltük meg a találkozót, érkezésemkor éppen egy betegének hozzátartozójával beszélt, minden szavával nyugtatva és arról biztosítva, hogy a legjobbat szeretné neki. Hallgattam és meg voltam győződve róla: ez így is van. Dr. Alzubi Ali olyan orvos, aki komolyan veszi a hivatását. Szerénysége nem engedi, hogy ebben megerősítsen, ami mond, azzal mégis megteszi.

– A visszajelzés elsődleges és nagyon fontos az ember életében, az enyémben is. Csak akkor tudjuk, hogy jól csináltuk-e a dolgunkat, ha pozitív megerősítést kapunk. Én hála Istennek több ilyet kapok, mint negatívat. Ez megakadályozza azt is, hogy belefásuljak a munkába. Egy betegtől, miután meggyógyul, olyan sok szeretet kapok, hogy nem tudom másként végezni a gyógyítást, mint szívvel-lélekkel – fogalmaz és beavat abba is, hogy a kezdeti indíttatás a családjából származik. – A mi társadalmunkban egy orvosnak nagyon nagy presztízse van, szinte mindenki álmodik róla, hogy az legyen.

Dr. Alzubi Ali elhivatottan gyógyítja a betegeket (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Alzubi Ali elhivatottan gyógyítja a betegeket (Fotó: Rosta Tibor)

Neki valóra vált az álma egy ösztöndíjprogram segítségével. Ebben Magyarországot jelölték ki számára, így került egy nyelvtanulással eltöltött előkészítő év után a Pécsi Orvostudományi Egyetemre, 2009-ben avatták sebész szakorvossá, 2012-ben pedig egy másik álma is teljesült, klinikai onkológus lett. Azt mondja, a magyar képzés rendkívül magas színvonalú.

– Amikor összejövünk mi külföldről érkezett kollégák, mindig kiderül, hogy a magyar oktatást az egyik legjobbnak tartják a világon. Ilyenkor én nyugodt vagyok, hogy ide kerültem, itt tanulhattam, itt szereztem a diplomámat és a szakvizsgáimat – vallja és hozzáteszi, nem volt egyszerű eljönni Szíriából 18-19 évesen és belecsöppenni egy merőben más kultúrába, megtanulni a magyar nyelvet, de ő szereti a kihívásokat.

– Az eddigi legnagyobb kihívás a sebészeti osztálynak a vezetése, ami nagyon sok kötelezettséggel jár amellett, hogy a betegeimmel továbbra is az eddigiekhez hasonlóan foglalkozom – beszél a feladatairól.

Elmondja, hogy minden nap reggel fél 7-kor érkezik a kórházba azért, hogy a pácienseinek ne kelljen rá órákat várni. A vizit után ugyanis műtétek sora következik délután fél 4-ig.

Orosházát választotta

Orosházát választotta

– Szoktam mondani, hogyha én nem tudnék elviselni 5-6 óra várakozást, akkor hogyan várhatnám ezt el a betegektől – hangsúlyozza, majd kifejti azt is, mit tart a hazai egészségügy legkomolyabb problémáinak. – A döntéseket sok esetben sajnos nem szakemberek hozzák, ezt még azok is látják, akik nem ezen a területen dolgoznak. Több ezekben a döntésekben a politika, mint az egészségügy, és amíg ez így van, nem is lehet túl nagy változásokra számítani. A másik, hogy meg kellene kérdezni az orvosokat, miért vándorolnak el, aztán pedig kezelni azokat a problémákat, amelyek miatt más országokat választanak, miközben az állam súlyos milliókat költ a képzésükre.

Ő azonban a feleségével együtt – aki a véradóállomás osztályvezető főorvosa –, Orosházát választotta és nap, mint nap meghálálja a bizalmat, amivel felé fordultak és befogadták úgy a kórházban, mint a hétköznapi életben. Emellett bizonyítási vágy is hajtja, különösen a sebészet vezetésével kapcsolatban.
– Az volt elsősorban a célom, hogy rosszabb semmiképp sem legyen, mint eddig. Hála Istennek, nem hogy rosszabb nem lett, hanem javult. Ez nem csak nekem köszönhető, nagymértékben közrejátszik benne a nővéri gárda, amely hozzám hasonlóan mindent belead, ahogyan orvos kollégáim is – fogalmazza meg az elmúlt egy év tapasztalatait.

És miközben vezeti az osztályt, nem adta fel az onkológiát sem, amelyhez egy szinte véletlen találkozás folytán került közel.
– Valamelyik kongresszuson találkoztam egy nagyon tiszteletreméltó szintén szíriai származású kollégával, beszélgettem vele és ő mondta, hogy a leggyorsabban fejlődő tudomány a klinikai onkológia. Emellett Nyugat-Európában, ahol ő él, van olyan szakvizsga, hogy onkosebész, aki daganatos betegeket operál, velük foglalkozik, őket gyógyítja, én pedig a fejembe vettem, hogy az akarok lenni – mesél a motivációról.

Jelenleg ő az egyetlen belsős onkológus az Orosházi Kórházban, egy Gyuláról érkező kollégájával látják el ketten ezt a területet. Azt mondja, nagyon sok betege van, akiknek jó, hogy nem kell elutazniuk Szegedre vagy még messzebb egy-egy konzultációért, de bizonyos daganattípusokat meg is operál Orosházán. Úgy véli az orvoslás ezen ága amellett, hogy dinamikusan fejlődik, sok ellenérzést és hiedelmet is generál. Jó példa erre a kemoterápia.
– Számos olyan teória látott napvilágot mostanság, amely szerint ez egy sejtmérgező hatású gyógyszer, amit ennek ellenére is alkalmaznak. A teljes igazság azért más. Tegyük fel, hogy van valakinek egy daganatos betegsége, amit már nem tudnak meggyógyítani gombákkal, vitaminokkal, egyéb gyógyszerekkel. Ha 10 sejtet vennénk, amiből 7 daganatos, 3 egészséges és bár a kemoterápia pusztítani fogja mind a tízet, azt tudni kell, hogy a 7 daganatos nem képes regenerálódni, miután elpusztul, az egészségesek azonban igen – magyarázza.

A betegség kapcsán a felvilágosítást és a megelőzést tartja a legfontosabbnak, azért is tervezi, hogy amint több ideje lesz, elindít egy cikksorozatot, amelynek minden darabja egy-egy tumor típus jellegzetes tüneteit, a rizikófaktorokat, a kezelést írná le, hogy akik esetleg magukra vagy családtagjukra ismernek, felkeressék akár őt, akár egy másik orvost.

Jelenleg azonban sokszor kevés a 24 óra, nem fér bele minden teendő a napjaiba, bár igyekszik többet pihenni, mint az elmúlt évben. Amikor nem dolgozik, olyankor kikapcsolódásképpen tanul és idén januárban fogadalmat is tett: nem hagyja, hogy a munkája elvegye négy gyermekétől és feleségétől, hiszen ők legalább olyan fontosak számára, mint a betegei.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt Doktor Úr.

  Köszönjük azt, hogy szír létére magyar embereket gyógyít.

  Mondom ezt annak ellenére, hogy a Fidesz (Simonka, Dávid, Németh, Fejesné, Bojtor, stb) gondolom “migráncsként” tekint Önre, ami szégyen. A munka nem származásfüggő, tisztelt Fidesz-Maffia.

  Sok sikert a munkájához.

 • Helyi lakos

  Maximálisan egyetértek Önnel. Tanulhatnának tőle alázatot, emberséget, hozzáálást a helyi orvosbárók. A migráncs hisztériából profitáló Fidesz vezérekről már nem is beszélve. Hajrá Ali Doki, csak így tovább!

 • russy

  Sajnos nekem is volt hozzá szerencsém az SBO-n a sebészeten, egy elég csúnya vágás miatt, de nagyon magabiztos, gyors, szakszerű ellátásban részesültem, maximálisan egyet értek az előttem szólókkal, nagyon sokan tanulhatnának tőle a dolgokról való hozzáállásról és nem csak orvosok.
  Ideje lenne már megérteni, hogy a migránsok között is vannak rendes normális emberek, nem csak erőszakolók.

 • Oros Háza

  Nevek?

 • Szalontai Erzsébet

  Tuskó(Füvesi) Úr!
  Hogy maga ebből is politikát csinál. Legyünk büszkék az orosházi emberekre, orosházi értékekre!

 • Tuskó Hopkins

  Kedves Szalontai Erzsébet nevű felhasználó!

  A nevem Kovács Tamás és nem Füvesi. Az engem hidegen hagy, hogy elhiszi-e vagy sem.

  Gondolom Önnek sem erőssége az értelmező olvasás, de ez nem is elvárás Ön felé. Abból, hogy ki csinált politikát a migránsokból, szerintem ne menjünk bele. Nem jönne ki jól ebből. Én csupán egy tükröt próbáltam állítani Önöknek, hogy a problémák egyoldalú szemlélése több, mint hiba. Szerintem nem fogja érteni, de ezen nem sértődök meg.

 • Szalontai Erzsebet

  Tisztelt Kovacs Tamas ur!
  Szalontai Erzsebet vagyok.Nem ertem, hogy nekem mi kozom van ehhez a bejegyzeshez, amikor en semmit nem kommenteltem.
  Aki kommentelt az szamomra egy ismeretlen holgy: a neve Biro Erzsebet, mely a kommentbol latszik is.
  Miert hasznalja fel on a nevem es becsmerel amikor semmihez semmi kozom.
  Az ertelmi kepessegeimben pedig ne ketelkedjen amikor nem ismer szemelyesen.
  Udvozlettel: Szalontai Erzsebet

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt Szalontai (Bíró) Erzsébet !

  Ön hazudik és / vagy skizofrén.

  Üdv.

  Kovács Tamás

 • Szalontai Erzsebet

  Nem hazudok, miert tennem.
  Es nem Biro Erzsebet vagyok.
  Se nem skrizofen.
  Nezzen meg a fb vagy ha kell adok telefonszamot e-mailba.
  Miert serteget ismetelten ismeretlenul.
  Udv: Szalontai Erzsebet

 • Szalontai Erzsebet

  Minden vilagos lett.
  Amennyiben rakattint es megnyitja a Biro nevezetu holgy profiljat akkor kiderul, hogy a holgy az nem en vagyok. Csak mondhatni sajnos nevrokonom. Vagy elvette a nevem….

 • Szalontai Erzsebet

  Elnezest h folytatom Tisztelt Tamas, de olvasom ennek a Biro Erzsebetnek a regebbi hozzaszolasait es ez a no tenyleg elvette a nevem!!!!
  Egyik hozzaszolasa alatt ugy irta ala ahogyan en hasznalom Szalontai Bobe.
  Ki ez a no??? Szerelmes belem???
  Ki fogom nyomozni, mert serti az onerzetem…
  Udv: Sz.E.

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt nem tudom már ki!

  Ebben az esetben ajánlom, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen, mert akkor ez bűncselekmény. Ők majd kinyomozzák Ön helyett.

  Üdv.

 • Szalontai Erzsebet

  Tisztelt Kovacs ur!
  A tegnap este folyaman tobb ismerosomnek is atkuldtem a holgy es on valamint on es en kozottem folytatott levelzest.
  Ahogyan On ok is rendorsegi feljelentest javasoltak.
  En 42 ev elek Oroshazan. Ez ido alatt meg senki sem mondta ill. en sem szereztem tudomast arrol, hogy esetlegesen elne itt egy masodik Szalontai Bobe.
  Pedig a varosban, ahol elek meglehetosen ismert szemely vagyok.
  Ha irna a kovetkezo e-mail cimemre megkoszonnem:
  szalontai67@freemail.hu
  Talan egy szemelyes talalkozasra is sor kerulhetne.
  Tisztelettel: Sz.E.

 • Tuskó Hopkins

  Ezekből az ügyekből én kimaradnék, ha nem haragszik. Megértését köszönöm.

 • Szalontai Erzsebet

  Természetesen, válaszát megértem.
  Tisztelettel: Sz.E.

Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás