Akciókkal indítjuk a tavaszt! ÚjHÁZ ​vakolatok elképesztő áron! www.ilovszkytuzep.hu

Munkaprogramot és költségvetést fogadott el a megyei képviselő-testület

Idei első soros ülését tartotta a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megyegyűlés egyik fontos napirendi pontja a 2017-es költségvetés elfogadása volt.

A közgyűlés első perceiben a képviselők a két ülés között tett, a megyei önkormányzatot érintő tárgyalásokkal, tanácskozásokkal kapcsolatosan az Indonéz delegáció látogatásának fejleményeiről, illetve az INTERREG programmal kapcsolatosan kértek részletes tájékoztatást.

Tíz új határátkelő

Napirenden szerepelt a közgyűlés múlt évi nemzetközi programjának végrehajtásáról és az idei nemzetközi program elfogadásáról szóló beszámoló. Ennek kapcsán fontos a települések testvér-települési kapcsolatainak erősítése, valamint kiemelendő a külügyminisztérium nemrégiben született döntése, mely alapján tíz új határátkelőt – négyet Békés megyében – nyitnak meg alkalomszerűen a hét végétől a magyar-román határon. A képviselők véleménye egyöntetűen az volt, hogy ez fontos lépés, azonban dolgozni kell azon, hogy ezek az alkalmak gyakoribbak legyenek, esetleg véglegessé váljon ezen határátkelők működése.

 Jelen pillanatban 175 települési pályázatot koordinál a megyei önkormányzat (Fotó: Zentai Péter)

Jelen pillanatban 175 települési pályázatot koordinál a megyei önkormányzat (Fotó: Zentai Péter)

Legfontosabb napirendi pont az idei költségvetés elfogadása volt, amiben kötelező és önként vállalt feladatokra is biztosítva van a forrás. Kötelező feladata a Békés Megyei Önkormányzatnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban való közreműködés. Jelen pillanatban 175 települési pályázatot koordinál a megyei önkormányzat, ehhez egy ütőképes projektmenedzsmenti csoportot állított fel annak érdekében, hogy minél eredményesebb munkát végezhessenek.

Csaknem 7 millió ösztöndíjra

Önként vállalt feladata a közgyűlésnek a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjrendszerhez való csatlakozás. Zalai Mihály megyei elnök kiemelte: kevés megye csatlakozik a pályázathoz, a Békés Megyei Önkormányzat azonban 2017-ben is támogatta a rászoruló diákokat. A múlt évi költségvetésben, a működési kiadások terhére összesen 6.700.000 forint összeget különítettek el, amiből a 2017. évi pályázati fordulóhoz csatlakozott 57 település diákját tudták segíteni. A megyei önkormányzat lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a civil szervezeteket, alapítványokat, erre a célra az idei költségvetésben is mecénási keretet különítettek el.


Hogyan tudsz hozzászólni? Itt a segédlet
 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Fórumozók, Hozzászólók.

  Hadházy Ákos / http://www.korrupcioinfo.hu/ újabb Békés Megyét érintő információkat osztott meg az Ország nyilvánosságával. A következő projekttervekkel foglalkozott:
  Egészségtudatosságra épülő társadalom.
  Fiatalodó Békés.
  Kitörési pont a háztáji gazdaságok irányába
  Oktató és módszertani hálózat az alapellátás fejlesztésére
  TÁMOP 615
  Önkéntesek a felzárkóztatásért

  Érdekes, hogy a Megyei Önkormányzat honlapján mára elérhetetlenné váltak a hivatkozott dokumentumok. TALÁN EZ AZ ÉSZREVÉTELEK JOGOSSÁGÁNAK ELISMERÉSE? Megyei vezetőink talán szégyellik az általuk elfogadott programok tartalmát? Ezek nyilvános programok, miért titkolják őket?
  Bár a dokumentumok törlődtek, de azért még elérhetőek.

  Kedves Olvasó, ajánlom végiggondolásra kérdéseimet!

  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Fórumozók, Hozzászólók.

  Most ellenőriztem le az elérhetőséget, újra hozzáférhetőek a dokumentumok!

  http://bekesmegye.hu/bekesmegyekomplexfelzarkoztatasa

  Ajánlom mindenki figyelmébe, tanulmányozásra.
  Érdekes és elgondolkoztató írások.
  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt Öreg Paraszt nevű felhasználó!

  A baj az, hogy Simonka még ezek után sincs a börtönben a városi vezetőkkel egyetemben.

  Lesz ott még majd több anyag is egyébként, csak türelem.

 • azember

  A battonyai polgármester a megyei/járási program keretei között tervezett – a települést érintő – fejlesztések megvalósulásának zálogát még most is éppen Simonka képviselőben látja! ???

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt azember nevű felhasználó!

  Nagy valószínűséggel Ön már foglalkozott hasonló beruházásokkal, vagy legalábbis ismer olyat, aki foglalkozott hasonlóval. 🙂

  Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/11
  Ajánlatkérő: Orosháza Város Önkormányzata
  Teljesítés helye: Orosháza közigazgatási egysége és az ajánlattevő telephelyei
  Nyertes ajánlattevő: Projektfelügyelet Kft.
  A szerződéshez rendelt elnevezés: „TOP 1.4.1-15 Óvodák felújítása (Lehel és Könd) – projekt előkészítési feladatok”
  A „TOP 1.4.1-15 Óvodák felújítása (Lehel és Könd) – projekt előkészítési feladatok” ellátása az ajánlatkérési dokumentáció szerinti műszaki tartalommal.
  Projekt-, és pályázat előkészítő szolgáltatás beszerzése a „TOP 1.4.1-15 Óvodák felújítása (Lehel és Könd) – projekt előkészítési feladatok” megnevezésű projekt vonatkozásában. A szolgáltatás keretében elvégzendő feladatokat tételesen a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet tartalmazza.

  Érték: 9,842,520.-HUF (nettó)
  A szerződéskötés időpontja: 2016/01/19

  Adódik a kérdés, hogy miért egy külső céget bíznak meg a project előkészítésével ekkora értékben – kb. az egyik óvoda komplett felújítására elegendő pénz -, ha pedig ez történik, akkor mit csinál a műszaki osztály, akinek az lenne a dolga ?

  Természetesen tudom a választ, ez is csak egy sima lopás.

 • Tuskó Hopkins

  “Csaknem 7 millió ösztöndíjra”

  Oktató és módszertani hálózat az alapellátás fejlesztésére

  Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása, Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Közhasznú Alapítvány, Békés Megyei Közgyűlés (Simonka köre egytől egyig)

  5.7 milliárd forint lopás !!!!

  Egy tétel a sok közül:

  Életmód specifikus tudástár – médiatár további gazdagítása a lakosság számára a táplálkozás, a testmozgás és a mentális tevékenységek tekintetében az újonnan bevont célszegmensek vonatkozásában
  nap: 180 Ft/nap: 114 300 Ft összeg: 20 574 000 Ft

  Ehhez képest adnak a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjra 7 millió forintot.

  Tolvaj banda, Simonkával és a köreivel egyetemben. Paraziták egy nép testén.

 • azember

  Tisztelt “Tuskó Hopkins”! Tisztelt Uram!
  Lehet, hogy tudnom kellene a nevét, mert csak feledékeny vagyok. De talán jobb is, hogy amikor valaki bejegyzésére reagálok nem befolyásol a személye, hanem csak az amit írt.
  Önnel talán még nem is vitatkoztam – azzal együtt, hogy engem sokan egy kötözködő alaknak tartanak, akinek semmi nem tetszik ebben a városban – pedig jó ideje “összetalálkozunk” itt, esetenként bejegyzéseink témáival. Az persze sokaknak nem jut eszébe, hogy én a szakterületemet gyakorolom, a nekem megadatott nyugdíjas lehetőséget kihasználva és talán bárkinél több ismeretre alapozva is, a városfejlesztés egy több mint 20 éves szeletében(1987-2010 Polgármesteri Hivatal).
  = A tárgyra térve: Természetesen minden jelentős fejlesztés esetében(legyen az fizikális vagy humán terület) úgy az előkészítés, a tervezés és a megvalósítás esetében a feladatok elvégzésének tervezése nem nélkülözheti a munkamegosztás meghatározását se. Vagyis: Mire van egyáltalán belső szakmai(végzettség, személyes jogosultság), és munkavégzési kapacitás, az alapfeladatok elvégzését nem veszélyeztető mértékben? A fejlesztési feladat illeszthető e a személyi állomány munkaköri feladati közé? Ha nem, úgy van e mód eseti megbízásokra és van e erre fedezet?
  Nem mennék ebbe bele tovább, azért mert tudomásom szerint ilyen feladatokra(projekt előkészítés, pályázat írás, stb.) megfelelő szinten képzett és szakmai névjegyzékekben nyilvántartottan, a tevékenység végzésére jogosult személyi állománya a Polgármesteri Hivatalnak tudomásom szerint jelenleg nincs. Ezért kell külső szereplőket igénybe venni(persze még így is van amit elvárható lenne “házilag” elvégezni!), ami pedig ma már a kijelölt előkészítők és pályázatírók egyáltalán nem olcsó piaca. Ilyen kis nagyságrendű pályázat előkészítési feladatok(pl. az óvodák) un. rutin(sablonra végzett) munkái pedig akkor se olcsóak, ha sok esetben csak az azonosító adatokat és az összegeket kell kicserélni a rendelkezésre álló és/vagy mások által, máshová jól-rosszul megírt szövegszerkezetben.
  = Egyébként nekem valóban volt szerencsém több – városi/térségi mércével mérten is nagyobbnak számító – fejlesztési munkában, több pozícióban is részt venni, már az 1987. évi pályázatos ide érkezésemet megelőzően, az országban más helyeken is. Az itteniek nyomai a Polgármesteri Hivatal terv- és irattárában, továbbá fizikai megvalósulásukban lelhetők fel a városban. Úgy nagyjából tehát tudom, hogy időnként miért is és mit írkálok? Amit gondolok ide írom annak “kockázatával”, de annak reményében is, hogy akár szakemberek is olvashatják(tehát a kritikát is vállava), de reménykedve az előre vivő érdemi vita kialakulásában is. Több szem, többet lát!

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt azember nevű felhasználó!

  Teljesen értem amit mond, nekem a következővel van gondom.
  A Projektfelügyelet tevékenységi köreit lent sorolom.

  Ezek között sehol nem látom azt, hogy építészeti projectekben jártas lenne a cég. Nagy eséllyel nem tévedek ebben. Akkor mi alapján bízták meg ezt a céget erre az építészeti project előkészítésére?

  A vállalt munkának illik a tevékenységi körben szerepelnie ugyanis.

  A CÉG TEVÉKENYSÉGI KÖRE(I)
  9/3 4662’08 Szerszámgép-nagykereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2012.04.16.
  Hatályos: 2012.04.16. – …
  9/4 4669’08 Egyéb m. n. s. gép, berendezés nagykereskedelme
  Bejegyzés kelte: 2012.04.16.
  Hatályos: 2012.04.16. – …
  9/5 4799’08 Egyéb nem bolti, piaci kiskereskedelem
  Bejegyzés kelte: 2012.04.16.
  Hatályos: 2012.04.16. – …
  9/6 8560’08 Oktatást kiegészítő tevékenység
  Bejegyzés kelte: 2013.04.23.
  Hatályos: 2013.04.23. – …
  9/7 8559’08 M. n. s. egyéb oktatás
  Bejegyzés kelte: 2013.04.23.
  Hatályos: 2013.04.23. – …
  9/8 8541’08 Felső szintű, nem felsőfokú oktatás
  Bejegyzés kelte: 2013.04.23.
  Hatályos: 2013.04.23. – …
  9/9 7022’08 Üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás (Főtevékenység)
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/10 2511’08 Fémszerkezet gyártása
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/11 7021’08 PR, kommunikáció
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/12 7010’08 Üzletvezetés
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/13 8219’08 Fénymásolás, egyéb irodai szolgáltatás
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/14 8211’08 Összetett adminisztratív szolgáltatás
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/15 8291’08 Követelésbehajtás
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/16 8230’08 Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/17 9329’08 M. n. s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/18 6910’08 Jogi tevékenység
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …
  9/19 6619’08 Egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység
  Bejegyzés kelte: 2014.08.13.
  Hatályos: 2014.08.13. – …

 • azember

  Nézze Tisztelt T.H. Úr!
  Hát ez egy azok közül a cégek közül amilyenekre én utaltam a “kijelölt” jelzővel.
  Ha ezt a felsorolást nézem, a végéről már csak az hiányzik, hogy a kilógó lóláb eltávolítására is bejegyzett jogosultságuk van!
  Ha megnézzük a bejegyzések dátumait(elég kevés bejegyzési időpont, a sok tevékenységhez), 2014.08.18.án szinte rekordot döntöttek az egyidejű bejegyzések terén! Nem csoda, hogy valami kimaradt. De amikorra kell, megoldják, ebben biztosak lehetünk!
  Egyébként Mekk Elek is értett mindenhez, igaz egy alkalommal a tervezett szélmalma helikopterként repült el.

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt azember nevű felhasználó!

  Számomra két dolog következik ebből. Vagy megint lopnak, vagy a műszaki osztály képtelen megbirkózni az óvoda felújításának előkészületi munkáival.

  Az előbbire tippelek.

  Érdekes módon egy pécsi lakhellyel rendelkező emberre esett a választás, közelebb nem volt hozzáértő ez előkészületekhez.

 • Tuskó Hopkins

  “Tíz új határátkelő”

  https://atlatszo.hu/2015/04/07/igy-koltottek-el-7-16-milliard-unios-forintot-a-semmibe-vezeto-utak-epitesere-a-magyar-roman-hataron/

  7-16 milliárd forintot költöttek el olyan határátkelőkre az átlátszó szerint, amelyek a semmiből indulnak és a semmibe vezetnek.

  “Eleken még abszurdabban végződött a látogatásunk. A településen a Duna Aszfalt és a Swietelsky közösen épített utakat, melyek közül az egyik szintén zsákutca – a végében a betomtömb mellett két rendőrrel, akik arra kaptak utasítást, hogy ellenőrizzenek mindenkit, aki arra jár. Mi se voltunk kivételek, stábunk valamennyi tagját igazoltattak a rendőrök.”

 • azember

  Ez a zsákutca majdnem olyan mint a monda szerinti pózna, aminek a tetejére egy feliratos táblát raktak, olyan apró betűkkel, hogy csak a tetejéig mászva lehessen elolvasni. A felmászók a következőt olvashatták: Itt a karó vége!

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt Fórumozók, Hozzászólók.

  Egy könnyed olvasmányként javaslom az alábbit.

  ÚRI MURI

  Magyarország 2017

  / részlet/

  E.R. képviselő: /kérdően, felháborodottan/: Mire, hogy szeretnénk a pályázatot beadni? Semmi konkrétumot nem tartalmaz az előterjesztés. Ez kísértetiesen hasonlít a „ Kulcs Egy jobb élethez” című pályázathoz. Mi fogjuk kifizetni a 15 millió Ft+ ÁFA összeget, ha nem nyer a pályázat. Ha elbukjuk a pályázatot, akkor a teljes összeget mi fogjuk fizetni.
  Ez nem arról szól, hogy a városnak jót akarunk-e, vagy nem. 15 millió Ft+ ÁFA összegről van szó. A „ Kulcs egy jobb élethez pénze is hol van?

  A.S. polgármester / cinikusan/: Ha gondod van a pályázattal, tegyél fel vele kapcsolatban kérdést. A program keretében millió program valósult meg XXXXXXXX-án. Nagyon sok embert mentoráltak. Mi a bajod vele?

  E.R. képviselő: /felháborodottan /. Azt mondtad, hogy a pályázat keretében plusz orvosok jönnek ide. Az előterjesztés semmi konkrétumot nem tartalmaz. Az biztos, hogy ki kell fizetni 15 millió Ft+ ÁFA összeget, az összes többi lutri.

  Dr ÍY jegyző / kioktatóan/: Nem 15 millió Ft-ról van szó, mert az már közbeszerzési értékhatár, hanem 14 999 999 Ft. A határozati javaslatot ki kell egészíteni a következőkkel „mely költség magába foglalja a közbeszerzés költségét”.

  /Tárgyalnak/

  00/ 2017. ( I. 00) sz. kt. határozat

  3. A képviselő-testület konzorciumi vezetőként vállalja a pályázat teljes körű előkészítését legfeljebb 14 999 999 Ft+ ÁFA összegben a fejlesztési tartalék
  terhére.

  A jelenet Dél-Békésben, de nem Orosházán játszódik.

  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • azember

  A fent leírt történés nem lep meg sokunkat, gondolom én. Konkrét tárgy és megfogalmazás nyilván azért nem lehet beírva a pályázatba, mert akkor lenne esetleg mit számon kérni a kifizetésnél. A múlt rendszert idéző megfogalmazások egyre sűrűbben visszaköszönnek, mert ezek alkalmasak legjobban annak végrehajtásához amit a hatalom megkövetel. A jegyző pedig a kiírói irányból nézve vitathatatlanul megéri a pénzét! Van még egyáltalán valami ami nem bűzlik?

 • Tuskó Hopkins

  Simonka programjai pl. patyolat tiszták. 🙂

  Pl ez: „TOP-1.2.1-15 Gyopárosfürdői tórehabilitáció és tanösvény kialakítása I. ütem – projekt előkészítési feladatok 23,6 millió forint értékben”

  Már annak is örülnék egyébként, ha néha lekaszálnák a derékig érő füvet Gyopároson.

  Vagy ezt a pofátlan lopást Simonkától és a családjától:

  “Kommunikációs szakértői szolgáltatás Békés megye felzárkóztatási, fejlesztési programjának népszerűsítésére – 2015 24,6 millió forint értékben”

 • azember

  A Tó körüli tanösvény esetében éppen csak a tóról feledkeztek meg, hacsak nem azt kívánták bemutatni, hogy milyen egy üdülő tavi hasznosításra tervezett és előkészített alföldi szikes tó, ha már 15 éve magára hagyják!? Sajnos ez nem annyira primitíven szemléletes történés, mint egy gépkocsi használat, amelyik során ha nem pótolják benne az üzemanyagot, egyszer csak nem indul el.

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt “Tusko Hopkins” Úr
  Így utólag, tudomásom szerint, a „TOP-1.2.1-15 Gyopárosfürdői tórehabilitáció és tanösvény kialakítására fordított pénz kidobottnak minősíthető. Ugyanis a területi szereplő által választott program nem járul hozzá a belső területi kiegyenlítődéshez..
  Tehát elutasítandó.
  Gondolom márc 10-én bővebb tájékoztatást fog a képviselőtestület kapni.
  Tisztelettel Öreg Paraszt

 • Tuskó Hopkins

  Tisztelt “Öreg Paraszt” felhasználói nevű Úr!

  A “TOP-1.2.1-15” pályázat második ajánlattevője az a Mentor Menedzsment Kft, aminek tulaljdonosa Simonka unokahúga és a sofőrje / barátja / strómanja. A Mentor Menedzsment Kft főtevékenysége zöldség-, gyümölcs-nagykereskedelem és utazásszervezés. 🙂 🙂

  Adódik a kérdés, hogy mennyire autentikus egy ilyen cég egy ilyen jellegű project előkészítésében. Természetesen hallottam már az életemben alvállakozókról is, mielőtt valaki megkérdezné.

  Ugye innentől fogva főleg “bűzlik” az egész project.

  Mint minden, ez is csak egy következmények nélküli lopás, amit Orosháza Város Önkormányzata Dávidékkal az élen hallgatásukkal beleegyezően támogatnak.

  Az egész Fidesz-Maffia erre a rendszerre épül. Lopj milliárdokat, cserébe feltétel nélkül támogass minket és kapsz egy jó pozíciót is hozzá.

  Mint megannyi sok kérdésre az ellenzék részéről, a gerinces Dávid ezekre is úgy fog válaszolni természetesen, mint az összes más kényes kérdésre.

 • Tuskó Hopkins

  Az építés nem cél. A lopás a cél.

 • azember

  Miután a népesség többsége hellyel közzel tudja – pláne a fejlesztések kapcsán különféle beruházások előkészítésével, tervezésével és megvalósításával érintettek, vagy azokkal közvetlenül foglalkozók köre – hogy mi fán terem az un. alvállalkozó, még jobban követel magának helyet az ilyen történésekben az a kérdés, hogy vajon miért a szakterülten járatlan/laikus pályázók nyernek túlnyomórészt és lesznek a hozzáértő alvállalkozók “nyakában” ők a fővállalkozók?
  Egyébként a tavak körüli un. tanösvény építés és a tóval való törődésre fókuszált politikai szónokolás is a tisztességtelen önfényezése a helyi hatalmi politikának, miközben a tóra egy forintot se költenek.

 • Paraszt Öreg

  Tisztelt “Tusko Hopkins” Úr.
  Írásában van igazság, azzal vitatkozni nem szeretnék.Ugyanakkor előző hozzászólásomban nem erre akartam utalni. Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése Területfejlesztési Bizottsága értékelte a beérkezett pályázatokat, és tudomásom szerint ez a projekt el lett utasítva. Számításom szerint 16 orosházi pályázatból 6 nyert a többi elutasításra került.
  Meghagynám ennek a bejelentésnek a dicsőségét a helyi vezetésnek, így most ezeket nem részletezem.
  Érdekesség, hogy két Simonkához köthető szervezet önként vissza lépett. Vajon mit tartalmazott, amit a jelenlegi közvéleménnyel már nem tudtak volna megetetni.
  Tisztelettel Öreg Paraszt

Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

A cookie-beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás