- hirdetés -

Az országot érintő madárinfluenza az orosházi Pannon Fine Food Kft.-t is érzékenyen érintette. Drasztikusan csökkent a feldolgozott hízott vízi szárnyasok mennyisége, emiatt létszámleépítést kellett végrehajtani a cégnél. Nyeste Lajos ügyvezető szerint, ha nem lesznek újabb fertőzések, akkor 100 millió forint körüli a veszteségük.

A Pannon Fine Food Kft. elsősorban hízott liba és kacsa, valamint húsliba feldolgozásával foglalkozik. Tavaly 1,2 millió vízi szárnyast – mintegy 300 ezer hízott liba, 800 ezer hízott kacsa és 100 ezer húslibát – dolgoztak fel a hét öt napján, heti átlagban 24-28 ezer darabot. Saját létszámuk 230 fő volt, emellett bérelt és alkalmi foglalkoztatottakkal is dolgoztak, a külső szolgáltatókat (takarítás, őrzés-védelem) is beleszámítva közel 300 ember megélhetését biztosították.

Januártól azonban az orosházi cég életében is nehéz helyzetet okozott a madárinfluenza. Januárban heti 2 napon, 4-6 ezer vízi szárnyast dolgoztak fel, februárban a feldolgozott mennyiség 8-10 ezerre nőtt, és heti 2 nap vágásra és 2 nap darabolásra módosult a műszakrend. Emiatt csoportos létszámleépítés kellett végrehajtani a cégnél, a saját dolgozói létszám jelenleg 190, akikből mintegy 40 főt további két feldolgozóüzembe csoportosítottak át.

Csökkent a termelés, ezért heti 2 nap vágásra, 2 nap darabolásra módosult a műszakrend (Fotó: Rosta Tibor)
Csökkent a termelés, ezért változott a műszakrend és csoportos létszámleépítés is történt (Fotó: Rosta Tibor)

– Mindemellett az egyéb költségekből is faragtunk a működéshez igazítva, ebben rendkívül segítőkészek voltak állandó partnereink. Ha időben nem cselekedtünk volna, akkor vélhetően májusig havi 50-60 millió forint veszteségünk keletkezne. Így, ha nem lesznek újabb fertőzések, akkor valahol 100 millió forint alatt megállhat az összesített veszteség. Jelenlegi információik szerint a kormány a feldolgozók számára de minimis-keret létrehozását tervezi, ennek tárgyalása jövő héten lesz. Reményeink szerint május második felétől már beérkezhet annyi élőáru, amivel már nem termelünk további veszteséget, a megszokott élet azonban szeptember környékén állhat vissza – tájékoztatott Nyeste Lajos.

Magyarországon 2016 novemberében jelent meg a madárinfluenza. A járvány megjelenése óta összesen valamivel több, mint 3 millió baromfit öltek le. Eddig mintegy 1,7 milliárd forintot fizettek ki a madárinfluenza miatti kártalanításban érintett állattartóknak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium korábban az MTI-vel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.