- hirdetés -

A málenkij robot a második világháború egyik legnagyobb magyar tragédiája, amiről a kommunizmus idején tilos volt beszélni, Békés megyéből mintegy kétezer embert hurcoltak el „egy kis munkára”, sokan nem tértek haza többé. Orosháza az 1945-ben elhurcoltak emléke előtt emléktáblával tiszteleg – a pályázati forrásból állított mementót szerda délután leplezték le.

A városháza falán emléktábla idézi a múltat és állít emléket mindazon politikai foglyoknak és kényszermunkásoknak, akiket a múlt század derekán a Szovjetunióba hurcoltak. A megszállás, a 70 évvel ezelőtt kezdődött elnyomás és terror eseményeiről sokáig beszélni sem lehetett, legfeljebb szűk családi körben suttogni, most azonban emlékévvel tiszteleg Magyarország kormánya az áldozatok emléke előtt.

Málenkij robot, csak egy kis munka – ezzel hitegették a vonatokra terelteket, akiknek osztályrésze aztán a kimerítő munka, az éhség, a hideg, a bántalmazás lett, éveken át. Az elhurcoltak körülbelül egyharmada nem tért haza többé, szeretteik azt sem tudhatták meg, hogy nyugszanak.

Nem feledjük a történteket, és nemet mondunk a terrorra - emelt ki Dávid Zoltán polgármester a tábla felavatásán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Nem feledjük a történteket, és nemet mondunk a terrorra – emelt ki Dávid Zoltán polgármester a tábla felavatásán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Sztálin 1944-ben kiadott parancsa alapján mintegy 200 ezer magyar állampolgárt, köztük a magyarországi németségből származott hozzávetőleg 65 ezer embert hurcoltak el úgynevezett jóvátételi munkára – egyikükkel sem kellett elszámolni. Elsősorban főként a német származásúakat, majd gyakorlatilag bárkit, korra, nemre, származásra tekintet nélkül elvittek.

A listán (melyet az akkori elöljárók állítottak össze) 132 orosházi neve is szerepelt – hogy közülük pontosan mennyit és kiket vittek el, ma sem tudni.

 

Valamennyi áldozat emléke előtt tiszteleg a városháza falán található emléktábla. Bánfi Antal szerdán felavatott alkotása arra is felhívja a figyelmet, hogy a terrorra emlékezni és nemet mondani közös felelősségünk – hangsúlyozta Dávid Zoltán polgármester a rendezvényen. A kormány által hirdetett emlékév február 25-én, Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának 70. évfordulóján zárul, ám – ahogyan a szónok fogalmazott – az emlékezés az ártatlanul elhurcoltakra, valamennyi magyar és német anyanyelvű magyarra, tragikus sorsukra, s az őket ért igazságtalanságra, ezt követően sem maradhat abba.

Az emléktábla avatását a Jókai Színház művészeinek műsora követte a művelődési házban – mindezt 800 ezer forint pályázati forrásból valósíthatta meg Orosháza önkormányzata.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.