- hirdetés -

17. alkalommal rendezte meg a városi könyvtár február 13-án a Justh Zsigmond vers- és prózamondó versenyt.

Idén a 9-10. évfolyamosok mezőnyében tizenheten, a 11-14. évfolyamosok között pedig tízen neveztek a versenyre Békés és Csongrád megyéből, nyolc település tizenhárom oktatási intézményéből. A versenyt Fejes Róbertné, kultúráért felelős alpolgármestere nyitotta meg, aki elmondta, korábban számtalan alkalommal vett részt versenyzőként hasonló megmérettetéseken. Megköszönte a résztvevő diákoknak és a felkészítő pedagógusoknak, hogy foglalkoznak a versekkel, és hogy eljöttek Orosházára – olvasható a könyvtár honlapján.

A zsűri elnöke Varga Zoltán költő, korábbi könyvtárigazgató volt, a zsűri másik két tagja pedig Bertáné Halász Edit művelődésszervező a Reflektor Kulturális Alapítvány képviseletében, valamint Dégi Éva előadóművész voltak.

Két kategóriában összesen 27-en versenyeztek (Fotó: könyvtár)
Két kategóriában összesen 27-en versenyeztek (Fotó: könyvtár)

Értékelésében Varga Zoltán kiemelt néhány apróbb hibát, így például, hogy a vers címét érdemes kihangsúlyozni, és időt hagyni arra, hogy a közönség felkészüljön a versre. A kisebb beszédhibák elkerülésére a gyakorlást ajánlotta, illetve felhívta a figyelmet a levegő megfelelő beosztására a versmondás közben, hogy a sorok végére is jusson még erő. A versválasztás színes volt, ugyanakkor a zsűrielnök szeretett volna több magyar klasszikust is hallani. Végül kiemelte, a vers nem megoszt, hanem közelebb hoz másokhoz, és megköszönte a versenyzőknek, hogy részese lehetett a közös élménynek.

Orosházi eredmények:

9-10. évfolyam:

1. Kovács Fanni (Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanára: Oláh Rita). Robert Burns: Korai még a konty nekem

11-14. évfolyam:

2. Rózsa Judit (Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, felkészítő: édesanyja, Feldmann Natália). Karinthy Frigyes: Előszó

A Józsa Mihály Emlékdíjat a versenyzők szavazata alapján a szeghalmi Péter András gimnázium tanulója, Borbíró Bíborka vehette át.

A szavalóverseny megrendezését a Reflektor Kulturális Alapítvány és Orosháza Város Önkormányzata támogatta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.